Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik cynamonowy na pierniczkach
Strzemp Katarzyna
Strzemp Katarzyna 25.04.2021 02:00

Sernik cynamonowy na pierniczkach

Sernik cynamonowy na pierniczkach
pixabay.com

Sernik cynamonowy na pierniczkach

Sernik na świąteczny stół

Sernik to wypiek, którego bazą jest twaróg. Ciasto to można przyrządzić na wiele sposobów, w zależności od upodobań kulinarnych. Dodatki, które można do niego użyć można dowolnie wybierać i łączyć. Ciasto serowe jest zawsze modne i lubiane oraz chętnie przygotowywane na święta - szczególnie Wielkanocne, jednak dodanie produktów takich jak cynamon, pierniki, anyż czy starta skórka z pomarańczy, tworzy kolejną wersję sernika, idealnego na Boże Narodzenie.

10 kroków do upieczenia idealnego sernika

Nie ma jednego przepisu na udany sernik. Każdy jest idealny jeśli odpowiada naszym gustom kulinarnym. Sernik nie jest ciastem wymagającym, jednak zrobienie jego idealnej dla nas wersji wymaga minimum doświadczenia, a przede wszystkim przestrzegania kilku ważnych kwestii:1.     Twaróg – do sernika nadaje się ser twarogowy tłusty lub półtłusty z wiaderka lub kupowany na wagę / w kostkach, ewentualnie serki homogenizowane. Jeśli kupuje się twaróg chudy, należy wymieszać go z masłem, bo inaczej sernik będzie suchy. Twaróg na sernik należy przynajmniej dwa razy zmielić, żeby nie było grudek.2.     Jajka - w serniku spulchniają masę i w zależności od przepisu może ich być od 3 do 10 sztuk. Zasada jest taka, że na 1 kg. twarogu powinny być przynajmniej 4 jajka. Sernik będzie dużo delikatniejszy jeśli ubijemy pianę z białek i delikatnie wymieszamy z masą serową, najlepiej drewnianą łyżka.3.     Mąka – pszenna lub ziemniaczana zagęszcza ciasto sernika, dzięki niej jest po upieczeniu bardziej zwarty. Należy używać jej z umiarem, gdyż zbyt duża jej ilość powoduje, że sernik po upieczeniu będzie się zbytnio kruszył.4.     Kwaśna śmietana to dodatek, który sprawi, że ciasto będzie miało kremową konsystencję. Im produkt ma więcej tłuszczu, tym bardziej gładki sernik uzyskamy. Można do tego celu użyć również kremówki lub serka mascarpone.5.     Na godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania sernika należy wyjąć wszystkie składniki z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu ograniczymy ryzyko popękania sernika.6.     Mieszając masę serową róbmy to krótko, tylko do momentu połączenia składników. W przeciwnym wypadku nadmierne mieszanie doprowadzi do niepotrzebnego napowietrzania masy, w związku z tym w trakcie pieczenia, ciasto bardziej wyrasta i szybciej opada i pęka.7.     Najlepszy przedział temperatury do pieczenia sernika to 160-180°C. Im niższa temperatura, tym sernik będzie wolniej rósł i podczas studzenia nie opadnie zbyt szybko.8.     Używajmy ciemnych form do pieczenia, najlepiej nie aluminiowych, gdyż przy długim kontakcie z takimi formami, sernik może nabierać nieprzyjemnego, metalicznego posmaku.9.     W trakcie pieczenia nie otwierajmy bez potrzeby drzwiczek piekarnika, żeby sernik nie opadł zbyt gwałtownie przez różnicę temperatur.

10. Wystudzony i schłodzony sernik nabiera ostatecznej konsystencji po kilku – kilkunastu godzinach, nie przedłużajmy więc czasu pieczenia jeśli jeszcze w piekarniku ciasto ma konsystencję ściętego budyniu i „się trzęsie”. To prawidłowy objaw.

Sernik miodowo-cynamonowy na spodzie z pierników

Ciasto idealne na świąteczny stół. Mocny aromat cynamonu i pierników w połączeniu z kremowym serem to uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • 1 kg tłustego twarogu z wiaderka lub 4 kostki po 250 g

  •  200 g dużych pierniczków w czekoladzie (opcjonalnie bez czekolady, według gustu)

  • 2/3 szklanki cukru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Opakowanie budyniu waniliowego

  • 5 jajek

  • 4 łyżki miodu

  •  ½ łyżeczki startego imbiru

  • 2 łyżki startej skórki pomarańczy

  • ½ łyżki startej skórki z cytryny

  • 250 ml śmietany kremówki 36% lub 30%

  • 2 łyżki mielonego cynamonu

Przygotowanie sernika świątecznego:

  • Twaróg zmielić dokładnie, najlepiej trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mikserze

  • Spód formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie formy ułożyć ciasno pierniczki w czekoladzie lub bez.

  • Zmiksować zmielony twaróg z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać po jednym jajku, miksując krótko na najwyższych obrotach, do połączenia się składników.

  • Dodać miód, skórki z cytryny i pomarańczy oraz śmietankę kremówkę, zmiksować.

  • Powstałą masę wyłożyć na pierniczki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika, otwierając co jakiś czas bardziej drzwiczki.

  • Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Gdy sernik będzie zimny można zdjąć go ze spodu tortownicy i przełożyć na paterę. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować kawałkami pierniczków i laską cynamonu, owocami sezonowymi.

Tagi: