Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.09.2022 12:19

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

sernik chmurka
Canva / maxknng

Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.

Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.

Przepis na puszysty sernik na wodzie

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z kubełka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 5 jajek

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Jak upiec fantastycznie puszysty sernik na wodzie

Z jajek oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do gotowej piany na puszysty sernik na wodzie dodaj ostrożnie żółtka, mieszając ręcznie za pomocą szpatułki.

Do jajecznej masy na puszysty sernik na wodzie dodaj proszek budyniowy, mąkę oraz sok z cytryny. Wymieszaj, a na samym końcu połącz wszystko z twarogiem. Staraj się mieszać składniki delikatnie, aby masa na sernik nie opadła.

Formę do pieczenia puszystego sernika na wodzie wyłóż papierem. Masę na sernik przełóż do formy. Do blachy na tyle dużej, aby zmieściła się w niej forma z ciastem, nalej wody.

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw do niego blachę z wodą, a do niej formę do pieczenia z ciastem na puszysty sernik na wodzie. Piecz całość przez ok. 20 minut. Po upływie wymaganego czas zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Puszysty sernik na wodzie pozostaw w piekarniku przez kolejne 55 minut. Po całkowitym upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Canva / NatashaPhoto
Canva / NatashaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: