Smakosze.pl
sernik chmurka

Canva / maxknng

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

28 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.

Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.

gotowanie ziemniaków

Jak szybko ugotować ziemniaki? Oprócz soli dodaj do wrzątku 1 łyżkę podstawowego produktu

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszysty sernik na wodzie

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z kubełka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 5 jajek

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Jak upiec fantastycznie puszysty sernik na wodzie

Z jajek oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do gotowej piany na puszysty sernik na wodzie dodaj ostrożnie żółtka, mieszając ręcznie za pomocą szpatułki.

Do jajecznej masy na puszysty sernik na wodzie dodaj proszek budyniowy, mąkę oraz sok z cytryny. Wymieszaj, a na samym końcu połącz wszystko z twarogiem. Staraj się mieszać składniki delikatnie, aby masa na sernik nie opadła.

Formę do pieczenia puszystego sernika na wodzie wyłóż papierem. Masę na sernik przełóż do formy. Do blachy na tyle dużej, aby zmieściła się w niej forma z ciastem, nalej wody.

Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Wstaw do niego blachę z wodą, a do niej formę do pieczenia z ciastem na puszysty sernik na wodzie. Piecz całość przez ok. 20 minut.

Po upływie wymaganego czas zmniejsz temperaturę do 140 stopni. Puszysty sernik na wodzie pozostaw w piekarniku przez kolejne 55 minut. Po całkowitym upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.

Canva / NatashaPhoto

Canva / NatashaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

  • Jak ugotować idealne jajka na miękko? Najlepsze kucharki mają 1 trik. Od razu zauważysz różnicę

  • Nie do wiary z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >