Jak ugotować idealne jajka na miękko? Najlepsze kucharki mają 1 trik. Od razu zauważysz różnicę
Odpowiedź na pytanie "jak ugotować jajka na miękko" wydaje się banalna. W praktyce nie zawsze bywa to jednak takie proste, a nasze wymarzone płynne żółtko okazuje się być suche i dogotowane. Z poniższego tekstu nie tylko dowiesz się jak ugotować jajka na miękko, ale także jak na czas gotowania wpływa wielkość jajka, oraz czemu do garnka z wodą warto dodać odrobinę octu.
W naszej kuchni jajka przygotowujemy na rozmaite sposoby. O ile ugotowanie ich na twardo, przyrządzenie jajek sadzonych czy jajecznicy nie nastręcza większych problemów, tak kwestia tego, jak ugotować jajka na miękko nie zawsze jest oczywista. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi poradami na ten temat.
Jak ugotować jajka na miękko w zależności od ich wielkości?
Jajka rządzą się takimi samymi prawami jak większość produktów spożywczych. Z im większym jajkiem mamy do czynienia, tym dłuższej obróbki ono potrzebuje. Wytyczne do tego jak ugotować jajko na miękko w rozmiarze L, niekoniecznie sprawdzą się w przypadku jajka rozmiaru S.
Jajka na miękko należy gotować od 3 do nawet 5 minut. Jajka o najmniejszym rozmiarze S powinniśmy trzymać we wrzątku przez 3- 3,5 minuty. Jajka średnie, czyli M od 4 do 4,5 minut. Największe jajka L muszą spędzić w garnku nawet do 5,5 minuty. Możemy uznać, że najbardziej uniwersalną odpowiedzią na pytanie jak ugotować jajka na miękko, jest gotowanie ich przez 4 minuty.
Aby uzupełnić swoją wiedzę na temat tego, jak ugotować jajka na miękko, należy pamiętać o kilku dodatkowych zasadach. Czas gotowania jajek liczy się od momentu zagotowania wody, nie zaś od wsadzenia jajek do garnka. Naczynie do gotowania jajek powinno być dostatecznie duże, aby jajka nie obijały się o siebie podczas gotowania. Ostatnią zasadą jest ogrzanie jajek do temperatury pokojowej przed gotowaniem - po prostu wyjmij je z lodówki ok. 20-30 minut przed planowanym przygotowaniem.
Jak ugotować jajka na miękko? Mamy przydatne sztuczki
Mimo zastosowania wszystkich powyższych zasad, zdarza się czasem, że podczas gotowania, jajka pękają. Nie oznacza to jednak, że takie jajko jest do wyrzucenia. Jak zatem ugotować na miękko pęknięte jajko?
Najlepsze kucharki mają niezawodny patent. Do garnka z wodą wystarczy dodać odrobinę octu. Dzięki niemu białko jajka momentalnie się zetnie i zawartość skorupki nie wypłynie na zewnątrz. Dodatek octu nie wpływa na smak ugotowanego jajka, wobec czego możesz stosować ten trik zawsze wtedy, kiedy zajdzie taka potrzeba.
Inną przydatną podpowiedzią, jak ugotować jajka na miękko, jest dodanie do gotującej się wody łyżeczki soli. Taki dodatek również zapobiega wypłynięciu jajka do wody w przypadku jego pęknięcia. Dodatkowo dzięki gotowaniu się w osolonej wodzie, jajka są łatwiejsze do obrania. Usmażenie idealnych sadzonych nie jest dla nas żadną tajemnicą. Zaskoczysz swoich bliskich tym pysznym jajecznym sufletem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę