Smakosze.pl
racuchy

Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

28 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zapraszamy na zapoznanie się z pysznym i prostym przepisem na racuchy drożdżowe jak u babci. Racuchy z dodatkiem drożdży są niezwykle puszyste. Babcia Jadzia ma patent, dzięki któremu wychodzą bosko mięciutkie. Miesza ona mleko z maślanką. Jeśli dołożymy do racuchów nieco śliwek węgierek, mamy przepis na idealną słodką przekąskę.

Racuchy drożdżowe jak u babci to tradycyjny przepis na te placuszki. Delikatne, świeżo usmażone racuchy wprost rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują na zimno, jednak gwarantujemy, że znikną z talerzy, zanim zdążą wystygnąć.

Cebula nadziewana - prosty przepis

Masz w domu cebulę? W mig przyrządzisz z niej wyborny specjał. Niezawodny przepis ze starego „Poradnika gospodyni”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne racuchy drożdżowe jak u babci

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 żółtko jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 8-10 śliwek węgierek

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 10 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2-3 łyżki ciepłego mleka

Jak przygotować racuchy drożdżowe jak u babci

W osobnym naczyniu przygotuj zaczyn drożdżowy. Połącz drożdże, ciepłe mleko, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn na racuchy drożdżowe jak u babci powinien nieco napuchnąć i zrobić się puszysty.

Śliwki węgierki umyj i poprzekrawaj na połówki. Z każdej połówki usuń pestkę. Następnie każdy kawałek śliwki podziel jeszcze na 2-3 części, zależnie od preferowanej ich wielkości w placuszkach.

Do wyrośniętego zaczynu dodawaj stopniowo pozostałe składniki na ciasto. Zaczyn wymieszaj dokładnie z mąką, żółtkiem jajka, cukrem, szczyptą soli i mąką. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem za pomocą haków. Naczynie z gotowym ciastem na racuchy drożdżowe jak u babci odstaw pod przykryciem na ok. 30-40 minut.

Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojone w kawałki śliwki. Ciasto z dodatkiem owoców ponownie wyrób. Z masy na racuchy drożdżowe jak u babci, formuj ręcznie placuszki do smażenia.

Racuchy smaż na rozgrzanej łyżce oleju. Dostosuj moc palnika tak, żeby racuchy były rumiane na wierzchu i dobrze dopieczone w środku. Gotowe placki odsączaj za pomocą ręcznika papierowego i podawaj oprószone cukrem pudrem. Poznaj przepis na wyjątkowe racuchy bieszczadzkie. Racuchy z powodzeniem usmażysz także bez dodatku drożdży.

Canva / burakkarademir

Canva / burakkarademir

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >