Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.09.2022 09:21

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

racuchy
Canva / PublicDomainPictures z Pixabay

Zapraszamy na zapoznanie się z pysznym i prostym przepisem na racuchy drożdżowe jak u babci. Racuchy z dodatkiem drożdży są niezwykle puszyste. Babcia Jadzia ma patent, dzięki któremu wychodzą bosko mięciutkie. Miesza ona mleko z maślanką. Jeśli dołożymy do racuchów nieco śliwek węgierek, mamy przepis na idealną słodką przekąskę.

Racuchy drożdżowe jak u babci to tradycyjny przepis na te placuszki. Delikatne, świeżo usmażone racuchy wprost rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują na zimno, jednak gwarantujemy, że znikną z talerzy, zanim zdążą wystygnąć.

Przepis na pyszne racuchy drożdżowe jak u babci

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 żółtko jajka

  • 1 szklanka maślanki

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 8-10 śliwek węgierek

Składniki na zaczyn drożdżowy:

  • 10 g świeżych drożdży

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2-3 łyżki ciepłego mleka

Jak przygotować racuchy drożdżowe jak u babci

W osobnym naczyniu przygotuj zaczyn drożdżowy. Połącz drożdże, ciepłe mleko, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. Zaczyn na racuchy drożdżowe jak u babci powinien nieco napuchnąć i zrobić się puszysty.

Śliwki węgierki umyj i poprzekrawaj na połówki. Z każdej połówki usuń pestkę. Następnie każdy kawałek śliwki podziel jeszcze na 2-3 części, zależnie od preferowanej ich wielkości w placuszkach.

Do wyrośniętego zaczynu dodawaj stopniowo pozostałe składniki na ciasto. Zaczyn wymieszaj dokładnie z mąką, żółtkiem jajka, cukrem, szczyptą soli i mąką. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem za pomocą haków. Naczynie z gotowym ciastem na racuchy drożdżowe jak u babci odstaw pod przykryciem na ok. 30-40 minut.

Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojone w kawałki śliwki. Ciasto z dodatkiem owoców ponownie wyrób. Z masy na racuchy drożdżowe jak u babci, formuj ręcznie placuszki do smażenia.

Racuchy smaż na rozgrzanej łyżce oleju. Dostosuj moc palnika tak, żeby racuchy były rumiane na wierzchu i dobrze dopieczone w środku. Gotowe placki odsączaj za pomocą ręcznika papierowego i podawaj oprószone cukrem pudrem. Poznaj przepis na wyjątkowe racuchy bieszczadzkie. Racuchy z powodzeniem usmażysz także bez dodatku drożdży.

Canva / burakkarademir
Canva / burakkarademir

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: