Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.
Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.
Przepis na puszysty sernik na wodzie
Składniki:
-
1 kg twarogu sernikowego z kubełka
-
3/4 szklanki cukru
-
1 opakowanie budyniu waniliowego
-
2 łyżki mąki pszennej
-
5 jajek
-
2-3 łyżki soku z cytryny
Jak upiec fantastycznie puszysty sernik na wodzie
Z jajek oddziel żółtka od białek . Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do gotowej piany na puszysty sernik na wodzie dodaj ostrożnie żółtka, mieszając ręcznie za pomocą szpatułki .
Do jajecznej masy na puszysty sernik na wodzie dodaj proszek budyniowy, mąkę oraz sok z cytryny . Wymieszaj, a na samym końcu połącz wszystko z twarogiem . Staraj się mieszać składniki delikatnie, aby masa na sernik nie opadła .
Formę do pieczenia puszystego sernika na wodzie wyłóż papierem . Masę na sernik przełóż do formy. Do blachy na tyle dużej, aby zmieściła się w niej forma z ciastem, nalej wody .
Piekarnik nagrzej do 160 stopni . Wstaw do niego blachę z wodą, a do niej formę do pieczenia z ciastem na puszysty sernik na wodzie. Piecz całość przez ok. 20 minut . Po upływie wymaganego czas zmniejsz temperaturę do 140 stopn i. Puszysty sernik na wodzie pozostaw w piekarniku przez kolejne 55 minut . Po całkowitym upieczeniu pozostaw do ostygnięcia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne
-
Jak ugotować idealne jajka na miękko? Najlepsze kucharki mają 1 trik. Od razu zauważysz różnicę
-
Nie do wiary z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa