Smakosze.pl Przepisy Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej
Canva / maxknng

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

28 września 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Puszysty sernik na wodzie jest niezwykłym deserem. Ma delikatną kremową konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Jest przy tym prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Raz wypróbujesz sprytny patent i nigdy nie zrobisz inaczej. Przepis jest banalnie prosty.

Cały sekret puszystego sernika na wodzie tkwi w pieczeniu go w tzw. saunie wodnej. Dzięki temu sernik pięknie wyrasta oraz nie opada po upieczeniu. Puszysty sernik na wodzie to deser, do którego z chęcią będziesz wracać.

Przepis na puszysty sernik na wodzie

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z kubełka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 5 jajek

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

Jak upiec fantastycznie puszysty sernik na wodzie

Z jajek oddziel żółtka od białek . Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Do gotowej piany na puszysty sernik na wodzie dodaj ostrożnie żółtka, mieszając ręcznie za pomocą szpatułki .

Do jajecznej masy na puszysty sernik na wodzie dodaj proszek budyniowy, mąkę oraz sok z cytryny . Wymieszaj, a na samym końcu połącz wszystko z twarogiem . Staraj się mieszać składniki delikatnie, aby masa na sernik nie opadła .

Formę do pieczenia puszystego sernika na wodzie wyłóż papierem . Masę na sernik przełóż do formy. Do blachy na tyle dużej, aby zmieściła się w niej forma z ciastem, nalej wody .

Piekarnik nagrzej do 160 stopni . Wstaw do niego blachę z wodą, a do niej formę do pieczenia z ciastem na puszysty sernik na wodzie. Piecz całość przez ok. 20 minut . Po upływie wymaganego czas zmniejsz temperaturę do 140 stopn i. Puszysty sernik na wodzie pozostaw w piekarniku przez kolejne 55 minut . Po całkowitym upieczeniu pozostaw do ostygnięcia .

Canva / NatashaPhoto
Canva / NatashaPhoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy