Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa
Anna Lewandowska kiszone buraki łączy z niecodziennymi składnikami. Sałatka z warzywami, granatem i sosem z oliwy z oliwek i korzennych przypraw jest absolutnym hitem. Sałatka jest świetnym pomysłem na zdrowy i sycący podwieczorek lub kolację dla całej rodziny.
Anna Lewandowska na swojej stronie hbpa.pl dzieli się z fanami przepisami na zdrowe, lekkie i pożywne dania. Lewandowska zdradziła niedawno pomysł na kiszone buraki z niecodziennymi i zaskakującymi wręcz dodatkami. Sałatka zachwyca smakiem, aromatem i lekkością.
Do sałatki z kiszonych buraków Lewandowska dodaje gotowaną marchewkę, ciecierzycę i granat. Przygotowuje również sos na bazie korzennych przypraw. Oliwa połączona z kardamonem, imbirem, zielem angielskim i goździkami doskonale scala sałatkę i sprawia, że ma rewelacyjny smak.
Kiszone buraki przygotujemy w domu w prosty sposób. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, warto więc mieć je zimą w swojej spiżarni. Kiszone buraki wykorzystamy do sałatek, a także do barszczu czerwonego. Kiszonki mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego powinniśmy włączyć je do naszej diety.
Sałatka z kiszonych buraków z granatem i korzennymi przyprawami
Składniki:
4 kiszone buraki
pół granatu
biała część pora
3 marchewki
szklanka ciecierzycy z puszki
Składniki na sos:
oliwa z oliwek
kardamon mielony
mały kawałek świeżego imbiru
kilka goździków
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić zdrową i lekką sałatkę z kiszonych buraków według przepisu Anny Lewandowskiej?
Przyprawy rozgnieć w moździerzu, wymieszaj je z oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchewki umyj i ugotuj na parze, odsącz z zalewy ciecierzycę, przygotuj owoce granatu.
Kiszone buraki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, następnie dodaj pokrojone marchewki, ciecierzycę. Całość polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, smacznego.
Kiszone buraki przygotujesz samodzielnie w prosty sposób- tu poznasz przepis na kiszonkę, która będzie świetnym dodatkiem do sałatek i czerwonego barszczu. Jesienią dobrym pomysłem na podwieczorek czy kolację jest sałatka z buraków, orzechów włoskich i sera feta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis
Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz
Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie
Źródło: hpba