Smakosze.pl
Nie do wiary z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

TRICOLORS/East News, canva/Madeleine_Steinbach

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

27 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Anna Lewandowska kiszone buraki łączy z niecodziennymi składnikami. Sałatka z warzywami, granatem i sosem z oliwy z oliwek i korzennych przypraw jest absolutnym hitem. Sałatka jest świetnym pomysłem na zdrowy i sycący podwieczorek lub kolację dla całej rodziny.

Anna Lewandowska na swojej stronie hbpa.pl dzieli się z fanami przepisami na zdrowe, lekkie i pożywne dania. Lewandowska zdradziła niedawno pomysł na kiszone buraki z niecodziennymi i zaskakującymi wręcz dodatkami. Sałatka zachwyca smakiem, aromatem i lekkością.

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

CZYTAJ DALEJ

Do sałatki z kiszonych buraków Lewandowska dodaje gotowaną marchewkę, ciecierzycę i granat. Przygotowuje również sos na bazie korzennych przypraw. Oliwa połączona z kardamonem, imbirem, zielem angielskim i goździkami doskonale scala sałatkę i sprawia, że ma rewelacyjny smak.

Kiszone buraki przygotujemy w domu w prosty sposób. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, warto więc mieć je zimą w swojej spiżarni. Kiszone buraki wykorzystamy do sałatek, a także do barszczu czerwonego. Kiszonki mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego powinniśmy włączyć je do naszej diety.

Sałatka z kiszonych buraków z granatem i korzennymi przyprawami

Składniki:

  • 4 kiszone buraki

  • pół granatu

  • biała część pora

  • 3 marchewki

  • szklanka ciecierzycy z puszki

Składniki na sos:

  • oliwa z oliwek

  • kardamon mielony

  • mały kawałek świeżego imbiru

  • kilka goździków

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zdrową i lekką sałatkę z kiszonych buraków według przepisu Anny Lewandowskiej?

Przyprawy rozgnieć w moździerzu, wymieszaj je z oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchewki umyj i ugotuj na parze, odsącz z zalewy ciecierzycę, przygotuj owoce granatu.

Kiszone buraki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, następnie dodaj pokrojone marchewki, ciecierzycę. Całość polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, smacznego.

Kiszone buraki przygotujesz samodzielnie w prosty sposób- tu poznasz przepis na kiszonkę, która będzie świetnym dodatkiem do sałatek i czerwonego barszczu. Jesienią dobrym pomysłem na podwieczorek czy kolację jest sałatka z buraków, orzechów włoskich i sera feta.

Buraki

canva/LOVE_LIFE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >
sałatka z czerwonej fasoli

Przepisy

Szybka, pożywna sałatka z czerwoną fasolą. Charakteru nada jej wyrazista wędlina i aromatyczna zielenina

Czytaj więcej >

Przepisy

Ziemniaki z kiełbasą - proste danie z patelni na obiad lub kolację. Doskonale syci i smakuje

Czytaj więcej >
ciasto bez pieczenia

Przepisy

Hitowy sernik gotowany. Proste, wyśmienite ciasto bez pieczenia zachwyca smakiem

Czytaj więcej >
Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały

Przepisy

Jak zrobić naleśniki na krokiety, żeby nie pękały? Najważniejsza jest 1 zasada

Czytaj więcej >
tatar tomasz strzelczyk

Przepisy

Strzelczyk wziął wołowinę i pokazał jak robi tatara. Sposób podania przyprawia o konsternację

Czytaj więcej >