Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.09.2022 20:21

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Nie do wiary z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa
TRICOLORS/East News, canva/Madeleine_Steinbach

Anna Lewandowska kiszone buraki łączy z niecodziennymi składnikami. Sałatka z warzywami, granatem i sosem z oliwy z oliwek i korzennych przypraw jest absolutnym hitem. Sałatka jest świetnym pomysłem na zdrowy i sycący podwieczorek lub kolację dla całej rodziny.

Anna Lewandowska na swojej stronie hbpa.pl dzieli się z fanami przepisami na zdrowe, lekkie i pożywne dania. Lewandowska zdradziła niedawno pomysł na kiszone buraki z niecodziennymi i zaskakującymi wręcz dodatkami. Sałatka zachwyca smakiem, aromatem i lekkością.

Do sałatki z kiszonych buraków Lewandowska dodaje gotowaną marchewkę, ciecierzycę i granat. Przygotowuje również sos na bazie korzennych przypraw. Oliwa połączona z kardamonem, imbirem, zielem angielskim i goździkami doskonale scala sałatkę i sprawia, że ma rewelacyjny smak.

Kiszone buraki przygotujemy w domu w prosty sposób. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, warto więc mieć je zimą w swojej spiżarni. Kiszone buraki wykorzystamy do sałatek, a także do barszczu czerwonego. Kiszonki mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm, dlatego powinniśmy włączyć je do naszej diety.

Sałatka z kiszonych buraków z granatem i korzennymi przyprawami

Składniki:

  • 4 kiszone buraki

  • pół granatu

  • biała część pora

  • 3 marchewki

  • szklanka ciecierzycy z puszki

Składniki na sos:

  • oliwa z oliwek

  • kardamon mielony

  • mały kawałek świeżego imbiru

  • kilka goździków

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić zdrową i lekką sałatkę z kiszonych buraków według przepisu Anny Lewandowskiej?

Przyprawy rozgnieć w moździerzu, wymieszaj je z oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Marchewki umyj i ugotuj na parze, odsącz z zalewy ciecierzycę, przygotuj owoce granatu.

Kiszone buraki pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski, następnie dodaj pokrojone marchewki, ciecierzycę. Całość polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, smacznego.

Kiszone buraki przygotujesz samodzielnie w prosty sposób- tu poznasz przepis na kiszonkę, która będzie świetnym dodatkiem do sałatek i czerwonego barszczu. Jesienią dobrym pomysłem na podwieczorek czy kolację jest sałatka z buraków, orzechów włoskich i sera feta.

Buraki
canva/LOVE_LIFE

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: hpba