Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik na zimno - idealny deser dla zabieganych
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 07.05.2021 02:00

Sernik na zimno - idealny deser dla zabieganych

Sernik na zimno - idealny deser na upalne dni
pixabay.com

Sernik na zimno - składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),

  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu,

  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 600 g truskawek,

  • 150 g śmietanki 30% lub 36%,

  • 1 galaretka truskawkowa,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix).

Przygotowanie sernika na zimno

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelej galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstaw.

Truskawki opłucz i dokładnie osusz, oderwij szypułki.

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładaj biszkopty.

Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia.

Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.

Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszaj rózgą. Dodaj kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj rózgą. Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do pozostałego sera w misce i wymieszaj rózgą na jednolitą masę.

Dodaj 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż na spód z biszkoptów, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.

Wyjmij sernik z lodówki i powciskaj w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewaj galaretkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: