Smakosze.pl
Sernik na zimno - idealny deser na upalne dni

pixabay.com

Sernik na zimno - idealny deser dla zabieganych

7 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Sernik na zimno to przepyszne ciasto z biszkoptami, które nie wymaga pieczenia. Może być podawane jako deser w gorące dni. Najlepiej smakuje z galaretką oraz wyłożonymi truskawkami. Wykonanie nie jest trudne, a produkty są łatwo dla każdego. Jak przygotować sernik na zimno?

Sernik na zimno - składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka),

  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu,

  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów,

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,

  • 600 g truskawek,

  • 150 g śmietanki 30% lub 36%,

  • 1 galaretka truskawkowa,

  • 1/2 szklanki mleka,

  • 2 łyżki żelatyny (spożywczej, nie może być żelatyna fix).

Przygotowanie sernika na zimno

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelej galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstaw.

Truskawki opłucz i dokładnie osusz, oderwij szypułki.

Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładaj biszkopty.

Mleko zagotuj, odstaw z ognia, wsyp żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia.

Do większej miski włóż twaróg sernikowy, dodaj śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszaj łyżką.

Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodaj 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszaj rózgą. Dodaj kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszaj rózgą. Powtórz jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełóż całość do pozostałego sera w misce i wymieszaj rózgą na jednolitą masę.

Dodaj 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszaj łyżką i wyłóż na spód z biszkoptów, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.

Wyjmij sernik z lodówki i powciskaj w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewaj galaretkę i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Jak ugotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

  • Nowe rozporządzenie – otwierają ogródki restauracyjne

  • Czy woda po ogórkach konserwowych jest zdrowa?

Zapraszamy na nasz Instagram

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >
Babka piaskowa

Przepisy

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Czytaj więcej >