Siostra Anastazja robi kotlety a’la gołabki. Nic lepszego nie podasz na obiad
Szukasz pomysłu na szybki, rodzinny obiad? Przygotuj kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Siostra do mięsa mielonego dodaje poszatkowaną kapustę, cebulę i przyprawy. Kotlety dusi w rosole i domowym sosie pomidorowym ze śmietaną, nie ma lepszego dania na obiad.
Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na niezwykle soczyste kotlety mielone z dodatkiem kapusty białej. Kotlety a'la gołąbki są o wiele smaczniejsze i lżejsze od tradycyjnego dania i zachwycają doskonałym smakiem. Kotlety podane z sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy.
Kotlety z kapusty i mięsa na początku musimy obsmażyć na maśle klarowanym lub oleju, żeby nie rozwarstwiły się podczas duszenia. Siostra Anastazja na początku dusi danie w rosole, a pod koniec wlewa na patelnię przygotowany, prosty sos z koncentratu, mąki i kwaśnej śmietany.
Kotlety a'la gołąbki są proste w przygotowaniu. Kotlety doprawiamy również startą na tarce cebulą i suszonym majerankiem. Majeranek jest przyprawą, która doskonale podkreśla smak zarówno wieprzowiny, jak i kapusty. Cebula natomiast nadaje kotletom charakteru.
Soczyste kotlety z mięsa mielonego i kapusty w sosie pomidorowym
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego
-
500 g kapusty białej
-
2 jajka
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
cebula
-
pół szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
-
sól, pieprz
-
suszony majeranek
-
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
3 łyżki mąki pszennej
-
pół szklanki śmietany 18%
-
1,5 szklanki wody lub wywaru
Jak zrobić kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji? Obiad zachwyci całą rodzinę
Kapustę zetrzyj na tarce, zetrzyj również cebulę Kapustę przełóż do miski, posól i odstaw, aż kapusta puści sok, następnie odciśnij i wymieszaj z mięsem mielonym. Do masy dodaj startą cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.
Następnie wbij jajka, wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety obsmaż na rozgrzanym tłuszczu, następnie wlej rosół i duś pod przykryciem przez około 20- 30 minut.
W tym czasie przygotuj sos: do rondla wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i gotuj, żeby całkowicie się rozpuścił. Sos zagęść mąką i zabiel kwaśną śmietaną. Gdy kotlety będą miękkie, wlej sos i duś jeszcze chwilę, smacznego.
Przygotuj również jarskie kotlety według przepisu siostry Anastazji. Pomysł na pyszny i szybki obiad? Pieczone gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rolada orzechowa z kremem kawowym. Eleganckie ciasto na specjalne okazje
-
Esencjonalny rosół z dodatkiem sosu sojowego. Nie zrobisz go inaczej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Wielka Księga Specjałów siostry Anastazji, Wydawnictwo WAB