Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi kotlety a’la gołabki. Nic lepszego nie podasz na obiad
canva/minadezhda, ARTUR BARBAROWSKI/East News

Siostra Anastazja robi kotlety a’la gołabki. Nic lepszego nie podasz na obiad

13 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybki, rodzinny obiad? Przygotuj kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji. Siostra do mięsa mielonego dodaje poszatkowaną kapustę, cebulę i przyprawy. Kotlety dusi w rosole i domowym sosie pomidorowym ze śmietaną, nie ma lepszego dania na obiad.

Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na niezwykle soczyste kotlety mielone z dodatkiem kapusty białej. Kotlety a'la gołąbki są o wiele smaczniejsze i lżejsze od tradycyjnego dania i zachwycają doskonałym smakiem. Kotlety podane z sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety z kapusty i mięsa na początku musimy obsmażyć na maśle klarowanym lub oleju, żeby nie rozwarstwiły się podczas duszenia. Siostra Anastazja na początku dusi danie w rosole, a pod koniec wlewa na patelnię przygotowany, prosty sos z koncentratu, mąki i kwaśnej śmietany.

Kotlety a'la gołąbki są proste w przygotowaniu. Kotlety doprawiamy również startą na tarce cebulą i suszonym majerankiem. Majeranek jest przyprawą, która doskonale podkreśla smak zarówno wieprzowiny, jak i kapusty. Cebula natomiast nadaje kotletom charakteru.

Soczyste kotlety z mięsa mielonego i kapusty w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 500 g kapusty białej

  • 2 jajka

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • cebula

  • pół szklanki rosołu lub wywaru warzywnego

  • sól, pieprz

  • suszony majeranek

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • pół szklanki śmietany 18%

  • 1,5 szklanki wody lub wywaru

Jak zrobić kotlety a'la gołąbki według przepisu siostry Anastazji? Obiad zachwyci całą rodzinę

Kapustę zetrzyj na tarce, zetrzyj również cebulę Kapustę przełóż do miski, posól i odstaw, aż kapusta puści sok, następnie odciśnij i wymieszaj z mięsem mielonym. Do masy dodaj startą cebulę, wymieszaj i dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem.

Następnie wbij jajka, wsyp mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety obsmaż na rozgrzanym tłuszczu, następnie wlej rosół i duś pod przykryciem przez około 20- 30 minut.

W tym czasie przygotuj sos: do rondla wlej wodę, dodaj przecier pomidorowy i gotuj, żeby całkowicie się rozpuścił. Sos zagęść mąką i zabiel kwaśną śmietaną. Gdy kotlety będą miękkie, wlej sos i duś jeszcze chwilę, smacznego.

Przygotuj również jarskie kotlety według przepisu siostry Anastazji. Pomysł na pyszny i szybki obiad? Pieczone gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym.

kotlety
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Wielka Księga Specjałów siostry Anastazji, Wydawnictwo WAB

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy