Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Nic się nie zmarnuje
Canva / AndreySt ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Nic się nie zmarnuje

20 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz pomysłu na pyszne, a przy tym niedrogie danie? Wypróbuj rewelacyjny pomysł siostry Anastazji. Jej kotlety z ziemniaków są proste w przygotowaniu, a zarazem niezwykle smaczne. Domownicy będą zachwyceni.

Jakie są najlepsze dodatki do kotletów z ziemniaków?

Przepis siostry Anastazji możesz przygotować ze świeżo ugotowanych kartofli lub tych, które zostały z poprzedniego obiadu. Dzięki temu w Twojej kuchni nic się nie zmarnuje. Do kotletów z ziemniaków idealnie pasować będą surówki o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Warzywa z nieco pikantną nutą sprawdzą się doskonale.

Dlaczego należy wyjmować liście laurowe z potraw? Jest bardzo ważny powód

Przepis na tanie i pożywne kotlety z ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 20 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Obłędne kotlety z ziemniaków według pomysłu siostry Anastazji krok po kroku

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soli . Następnie odcedź je z wody i odstaw do ostudzenia. Kiedy warzywa będą chłodne, dokładnie rozgnieć je na jednolitą masę .

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki do kotletów z ziemniaków . Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na dobrze rozgrzanym oleju. P o chwili dodaj do niej oczyszczone i pokrojone pieczarki . Oba składniki podduś przez kilka chwil, aż woda puszczona przez grzyby odparuje .

Do masy z ziemniaków dodaj zawartość patelni . Dołóż również przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną i posiekaną natkę pietruszki . Wszystkie składniki na kotlety z ziemniaków dokładnie wymieszaj .

Masę dopraw do smaku solą i pieprzem . Formuj z niej niewielkiej wielkości kotlety. Każdego z nich obtocz równomiernie ze wszystkich stron w bułce tartej .

Kotlety z ziemniaków smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju . Powinny być ładnie zarumienione z obu stron. Gotowe kotlety zdejmuj z patelni i rozkładaj na talerze . Podawaj z wybraną surówką lub kiszonymi ogórkami. Błyskawiczna surówka ogórkowa będzie do tego dania jak znalazł . Doskonały dodatek z czerwonej kapusty idealnie komponuje się z ziemniaczanymi kotletami .

rozgniatanie ziemniaków.png
Canva / travellinglight

Źródło: haps

Czy katolicy mogą jeść mięso w Wielki Piątek?
Hitowe ciasto 4 łyżki podbiło serca milionów Polaków. Mamy uwielbiany przepis
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy