Smakosze.pl Przepisy Siostra Anastazja robi sałatkę z czerwonej kapusty na zimę. Mamy przepis
Canva / Yana Gayvoronskaya ; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Siostra Anastazja robi sałatkę z czerwonej kapusty na zimę. Mamy przepis

7 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sałatka na zimę siostry Anastazji podbiła serca Polaków. Połączenie smaków wytrawnych, ostrych, słodkich i kwaskowatych okazało się strzałem w dziesiątkę. Poza wyśmienitym smakiem, sałatkę siostry Anastazji cechuje duża zawartość witamin.

Sałatkę na zimę siostry Anastazji przygotowuje się na bazie czerwonej kapusty. Warzywo to jest doskonałym źródłem witaminy C oraz K. Również pod względem zawartych przeciwutleniaczy, czerwona kapusta deklasuje inne warzywa. Ta sałatka na zimę jest pysznym sposobem na wzmocnienie organizmu.

Przepis na zdrową sałatkę na zimę

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty

  • 1 jabłko

  • 300 g winogron (można zastąpić sparzonymi rodzynkami w ilości 150-200 g)

  • pęczek szczypiorku

  • mały słoik majonezu

  • mały słoik chrzanu

  • sok z 1 cytryny

  • 10 dag orzechów włoskich

  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować smakowitą sałatkę na zimę siostry Anastazji?

Kapustę do sałatki na zimę oczyść z wierzchnich liści . Pozostałą główkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym . Warzywo zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj , a następnie skrop obficie sokiem wyciśniętym z cytryny .

Jabłka do sałatki na zimę umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Winogrona opłucz i poprzekrawaj na pół , usuwając z nich pestki. Orzechy posiekaj i upraż na suchej pateln i.

W dużej misce wymieszaj wszystkie przygotowane wcześniej składniki na sałatkę na zimę . Dołóż posiekany szczypiorek, chrzan oraz majonez . Sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku . Odstaw do lodówki na ok. 30-40 minut pozwalając, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. Na zimę warto przygotować smakowitą bułgarską sałatkę do słoików . Buraczano- cukiniowa sałatką jest prawdziwą bombą witaminową .

Canva / anandaBGD
Canva / anandaBGD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy