Smakosze.pl
sałatka z buraków i cukinii

canva/Schmoo Theune

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

15 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Polecamy wyjątkową sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Ma ona szansę zostać największym przysmakiem wśród zrobionych przez was przetworów. Kusi jej apetyczny kolor, bogaty, lekko ostrawy smak, a także duża soczystość. Będzie jak znalazł do obiadu — wystarczy tylko otworzyć słoik.

Wiele warzyw jest dostępnych przez cały rok i bez problemu można z nich na bieżąco robić surówki i sałatki do obiadu. Jednak zimą wiele z tych warzyw nie jest już tak smacznych, jak w pełni sezonu, a poza tym często są o wiele droższe. Warto więc zrobić sobie kilka słoiczków przetworów z myślą o zimie.

Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

CZYTAJ DALEJ

Sałatki na zimę są rozwiązaniem smacznym i bardzo wygodnym. W sezonie trzeba włożyć trochę pracy w ich przygotowanie, ale zimą wystarczy już tylko otworzyć słoiczek i podać do obiadu. Nasza sałatka z buraków i cukinii będzie uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.

Jak zrobić sałatkę na zimę z buraków i cukinii?

Składniki:

  • 1,5 kg buraków

  • 1 kg cukinii

  • 50 dag cebuli

  • 1 czubata szklanka cukru

  • 1 szklanka octu

  • ok. 300 ml oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki do słoików

Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj. Odcedź, wystudź, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Cukinie umyj, młodych nie obieraj, tylko zetrzyj w całości na dużych oczkach. Starsze cukinie o grubszej skórce możesz obrać i oczyścić z nasion, a miąższ zetrzeć. Cukinię posyp solą.

Cebule obierz, pokrój w niedużą kostkę, oprósz solą, wymieszaj, odstaw na godzinę. Po tym czasie odciśnij z niej sok.

W misce wymieszaj buraki, cukinię i cebulę. Dodaj do nich cukier, ocet i olej, a także do smaku pieprz i sól. Całość wymieszaj.

Przygotowaną sałatką napełnij słoiki do wysokości ok. 2 cm poniżej krawędzi. Szczelnie zakręć, pasteryzuj ok. 15 minut, licząc od momentu zagotowania się wody w garnku.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sałatkę z buraków na zimę, a także recepturę na sałatkę szwedzką z ogórków na zimę.

cukinia

canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >