Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowy Globus
Bułgarska sałatka do słoików na zimę to jeden z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować. Sałatka jest pełna smaku, jest lekko octowa i smakuje wyśmienicie z daniami mięsnymi. Bułgarska sałatka smakuje jak kultowy Globus.
Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości aromatycznych warzyw. Do sałatki dodajemy bakłażany, marchew, paprykę słodką, ostrą, cebulę i soczyste pomidory. Całość dusimy, następnie doprawiamy olejem, solą, octem i cukrem.
Przed przygotowaniem sałatki bułgarskiej koniecznie umyjmy i sparzmy słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie sałatka bardzo szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń. Sprawdźmy również zakrętki- jeśli któraś nie pasuje do słoika, wymieńmy ją.
Źle dobrana zakrętka przepuszcza powietrze, które sprzyja namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów. Sałatka również bardzo szybko się wtedy zepsuje. Sałatki nie musimy pasteryzować, gorące warzywa przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.
Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowa sałatka z lat 70.
Składniki:
1 kg bakłażanów
700 g papryki czerwonej
1 podłużna, ostra papryka czerwona
1 kg soczystych pomidorów
400 g marchewki
400 g cebuli
Dodatkowo:
50 ml octu 10%
150 ml oleju roślinnego
łyża soli kamiennej
3 łyżki cukru
Jak zrobić bułgarską sałatkę do słoików na zimę? Będzie świetnym dodatkiem obiadowym
Bakłażany i pomidory pokrój w kostkę, papryki pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w słupki, paprykę ostrą posiekaj.
Wszystkie warzywa, oprócz ostrej papryki, przełóż do większego garnka z grubym dnem, dodaj cukier, sól, wlej olej i dobrze wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas wszystko przemieszaj.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj ostrą paprykę, wlej ocet i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie sałatkę przełóż do umytych i wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, żeby zakrętki wklęsły.
Zimne słoiki przestaw do spiżarni. Bułgarską sałatkę podaj do mięsnego obiadu. Smakuje wyśmienicie np. z pieczonym schabem, duszoną wołowiną w sosie własnym i kotletami schabowymi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: beszamel.se.pl