Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowy Globus
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.09.2022 17:21

Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowy Globus

Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowy Globus
canva/philly077

Bułgarska sałatka do słoików na zimę to jeden z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować. Sałatka jest pełna smaku, jest lekko octowa i smakuje wyśmienicie z daniami mięsnymi. Bułgarska sałatka smakuje jak kultowy Globus.

Sałatka smakuje wyśmienicie dzięki sporej ilości aromatycznych warzyw. Do sałatki dodajemy bakłażany, marchew, paprykę słodką, ostrą, cebulę i soczyste pomidory. Całość dusimy, następnie doprawiamy olejem, solą, octem i cukrem.

Przed przygotowaniem sałatki bułgarskiej koniecznie umyjmy i sparzmy słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie sałatka bardzo szybko się zepsuje i pojawi się na niej pleśń. Sprawdźmy również zakrętki- jeśli któraś nie pasuje do słoika, wymieńmy ją.

Źle dobrana zakrętka przepuszcza powietrze, które sprzyja namnażaniu się bakterii i drobnoustrojów. Sałatka również bardzo szybko się wtedy zepsuje. Sałatki nie musimy pasteryzować, gorące warzywa przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem i pozwalamy im ostygnąć.

Bułgarska sałatka do słoików na zimę. Smakuje jak kultowa sałatka z lat 70.

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów

  • 700 g papryki czerwonej

  • 1 podłużna, ostra papryka czerwona

  • 1 kg soczystych pomidorów

  • 400 g marchewki

  • 400 g cebuli

Dodatkowo:

  • 50 ml octu 10%

  • 150 ml oleju roślinnego

  • łyża soli kamiennej

  • 3 łyżki cukru

Jak zrobić bułgarską sałatkę do słoików na zimę? Będzie świetnym dodatkiem obiadowym

Bakłażany i pomidory pokrój w kostkę, papryki pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w słupki, paprykę ostrą posiekaj.

Wszystkie warzywa, oprócz ostrej papryki, przełóż do większego garnka z grubym dnem, dodaj cukier, sól, wlej olej i dobrze wymieszaj. Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas wszystko przemieszaj.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj ostrą paprykę, wlej ocet i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie sałatkę przełóż do umytych i wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, żeby zakrętki wklęsły.

Zimne słoiki przestaw do spiżarni. Bułgarską sałatkę podaj do mięsnego obiadu. Smakuje wyśmienicie np. z pieczonym schabem, duszoną wołowiną w sosie własnym i kotletami schabowymi.

Bakłażan do sałatki bułgarskiej
canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl