Siostra pokazała mi przepis na paprykę po chorwacku. Bije na głowę inne przetwory o stokroć
Papryka wzbogaca nasze dania i dodaje im smaku. Możemy jeść ją na surowo, dodawać do sałatek, marynować, faszerować lub grillować. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i przygotować paprykę po chorwacku. Ten bałkański smak was zachwyci. Jest wyrazisty i bardzo oryginalny.
Niezwykły patent na przetwory z papryki
Papryka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy ją jeść na surowo, marynować, dodawać do sałatek i grillować. To lubiane warzywo dostarczy nam witamin: A, C oraz E. Oprócz tego papryka jest świetnym źródłem błonnika, kwasu foliowego i polifenoli, które mają działanie antynowotworowe.
Jedzenie papryki poprawia stan włosów, paznokci i obniża ciśnienie krwi. Ma też działanie przeciwbólowe i wspomaga pracę układu trawiennego. Polecamy przepis na paprykę po chorwacku, która będzie smakować całej rodzinie.
Jak przygotować paprykę po chorwacku?
Składniki:
- 15 dużych czerwonych papryk
- 250 g musztardy
- 150 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- 200 ml octu 10%
- 200 ml wody
- 6 liści laurowych
- 10 kulek pieprzu
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, liście laurowe, kulki pieprzu, ziela, sól i pieprz. Zalewę ogrzewamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dokładamy paprykę, która puści soki.
Całość gotujemy ok. 10 minut. Przygotowujemy musztardę, mogą być różne rodzaje. Mieszamy i dodajemy miód lub cukier. Paprykę odcedzamy z zalewy- powinna ostygnąć. Wyjmujemy ziele i pieprz z niej. Dodajemy zalewę musztardową i mieszamy. Nakładamy do słoiczków i wierzch uciskamy. Słoików nie pasteryzujemy.
Papryka po chorwacku, czyli smak Bałkanów
Papryka po chorwacku jest pysznym dodatkiem do dań mięsnych, pieczywa i kanapek. Swój smak zawdzięcza mieszance musztard i miodu. Paprykę w ten sposób przygotujemy szybko i pamiętajmy, że słoików nie pasteryzujemy. Paprykę po chorwacku możemy też wykorzystać do różnego rodzaju farszów.
Takie danie pozwoli nam posmakować Bałkanów i poznać bliżej tę kuchnię. Jest ona wyrazista, aromatyczna i pełna smaku. Papryka tak przyrządzona będzie pysznym wspomnieniem lata. Pisaliśmy o tym, jak kroić paprykę. Podawaliśmy też przepis na paprykę faszerowaną.
Źródło: YouTube/ @KuchniaMarioli