Papryka to warzywo należące do rodziny psiankowatych, cieszące się niesłabnącą popularnością na stołach wszelkich kultur i narodów. W zależności od odmiany może mieć słodki lub ostry smak, a jej barwa świadczy o stopniu dojrzałości i profilu chemicznym – najczęściej spotykać się będziemy z papryką czerwoną, pomarańczową, żółta i zieloną.
Warto w tym miejscu nadmienić, że z botanicznego punktu widzenia papryka jest jagodą – zaklasyfikowanie jej jako warzywa jest podyktowane jedynie swoistym „skrótem myślowym”, wynikającym z jej powszechnego zastosowania. Konsumować ją można zarówno na surowo, jak i po dowolnej obróbce termicznej. Papryka jest rośliną uprawianą niemal na całym świecie, cenioną nie tylko za walory smakowe i kolorystyczne, ale także przez wzgląd na właściwości prozdrowotne.
Papryka występuje w bardzo wielu odmianach, które różnią się od siebie nie tylko kolorem i kształtem, ale przede wszystkim intensywnością smaku i zawartością kapsaicyny – związku chemicznego odpowiadającego za ostrość warzywa. Do najczęściej spotykanych typów należy papryka słodka, stosowana głównie w daniach warzywnych i mięsnych – w ramach tej grupy wyróżnia się przede wszystkim odmiany czerwone, żółte i zielone, ale coraz popularniejsza jest także papryka pomarańczowa, a nawet papryka fioletowa.
Odrębną kategorię stanowi papryka chili – znacznie mniejsza, cieńsza i charakteryzująca się wyraźnym, piekącym smakiem. W tej grupie mieści się wiele gatunków, takich jak jalapeño, habanero, cayenne czy piri-piri, których ostrość mierzona jest w jednostkach Scoville’a.
Istnieje również papryka wędzona – popularna przede wszystkim w Hiszpanii (skąd pochodzi), wykorzystywana jako przyprawa o głębokim, dymnym aromacie. W kuchni przemysłowej spotykamy także paprykę konserwową, nadziewaną, marynowaną i suszoną, gdzie każda z nich różni się smakiem i zastosowaniem.
Papryka, niezależnie od odmiany, jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym bogatym w substancje biologicznie aktywne. Zawiera dużą ilość witaminy C – (w czerwonej papryce jej poziom może przewyższać ten obecny w cytrusach!), a także witaminę A, witaminy z grupy B, potas, magnez i błonnik.
Co więcej, obecne w papryce barwniki – przede wszystkim kapsantyna i beta-karoten – wykazują działanie antyoksydacyjne, wspomagając ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.
Największym producentem papryki na świecie są Chiny, których roczne zbiory oscylują wokół 17 milionów ton. Drugie miejsce zajmuje Meksyk, z wynikiem wyraźnie gorszym, bo wynoszącym zaledwie 3,1 mln ton. Na miejscu trzecim uplasowała się Indonezja (3,02 mln ton), a zaraz za nią Turcja (3,01 mln ton). Pierwszą piątkę zamyka Hiszpania, produkując rocznie ok. 1,5 mln ton papryki.
Uprawa papryki w Polsce nie jest jeszcze zbyt powszechna, choć zdobywa na popularności. Zajmujemy w tej materii 12 miejsce na świecie, produkując rocznie 376 000 ton papryki.
Pokaż więcej
Kontrolerzy z fundacji Pro-Test sprawdzili paprykę z największych sieci sklepów w Polsce. W warzywach wykryto pestycydy, ale ich ilość nie przekroczyła dopuszczalnych norm. Czy takie produkty mogły trafić do sprzedaży?
Kiedy mam ochotę na obiad z mięsem, od jakiegoś czasu wybieram kurczaka. Znudził mi się tradycyjne przepisy na kotlety i udka. Postanowiłam trochę poeksperymentować i tak powstała papryka nadziewana kurczakiem. Ten przepis jest po prostu genialny.
Papryka faszerowana to sprawdzony sposób na szybki obiad. Jest niejako z definicji pełen warzyw, a przy tym dobrze zrównoważony, jeśli chodzi o składniki odżywcze. Jest też, co ważne, łatwy w przygotowaniu i późniejszym odgrzaniu.
Gulasz to niewątpliwe danie, które bardzo często gości na polskich stołach. Najczęściej jest on przyrządzany w połączeniu z mięsem wołowym albo wieprzowym. Mało osób jednak wie, że do ugotowania tego dania możemy wykorzystać inne, znacznie tańsze mięso. Będziesz zaskoczony.
Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na surówkę. Gwarantuję jednak, ze ta, którą poznasz poniżej, warta jest wypróbowania. 2 składniki warzywne i prosty sos gwarantują sukces. Chrupiąca i soczysta surówka będzie pasować do każdego dania.
Zamrożone uszka, które zostały po kolacji wigilijnej nie muszą wcale czekać, aż po raz kolejny ugotujemy aromatyczny barszcz. Możemy wykorzystać je wcześniej, tym bardziej, że jest okazja. To sylwestrowe danie będzie totalnym hitem na twoim stole, goście będą zachwyceni.
Ryba po grecku niedługo zagości na wielu świątecznych stołach. Warto jednak tę popularną potrawę zastąpić inną od blogerki Ani Zyśk. Przepis w kilku krokach poprowadzi nas przez proces przygotowania wyśmienitej ryby po japońsku.
Przyrządzasz paprykę na zimę? W takim razie poznaj przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Zalewa jest przepyszna i w moim domu zyskała już całe grono miłośników. Papryka marynowana z miodem i innymi pysznymi składnikami nie ma sobie równych.
Faszerowana papryka to składnik jednego z moich ulubionych obiadów. Obok zawsze muszą znaleźć się chrupiące domowe frytki, a także sałatka grecka. Taki zestaw to gwarancja, że z mojego obiadu nikt od stołu głodny nie odejdzie.
Oto przepis na paprykę faszerowaną inną niż wszystkie. Dzięki zmianie składników danie jest zdrowsze i bardziej sycące. A przy okazji - pyszne jak zawsze.
Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Faszerowana papryka musi znaleźć się na twoim stole. Jest tak smaczna, że domownicy przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Przygotowanie jest banalne i nie zabiera dużo czasu. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się o wyjątkowości tego dania sama.
Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.
Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw, jest niezwykle łatwy do przyrządzenia w domu. Choć łatwo kupić jedną z fabrycznych postaci, dopiero ta domowa daje pełnię smaku i olbrzymią satysfakcję. Wystarczy podpiec i zmielić kilka warzyw.
Gdy upał daje się we znaki, nie chce nam się gotować. Nie mamy też ochoty na ciężkie i bardzo sycące dania. W takich właśnie dniach z chęcią sięgam po tę sałatkę z nektarynką. Lepszego dania na upały nie mogłabym sobie wymarzyć.
W czasie lipcowych upałów trudno myśleć o zimie. Jednak właśnie teraz w kwiecie wieku są warzywa. Dojrzałe i pełne smaku, można zamknąć je w słoiku w postaci sałatki, która zimą przypomni letnie dni.
Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z nim przygotujesz faszerowaną paprykę, która smakiem zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie jest banalnie proste, więc obiad dla całej rodziny zrobisz bardzo szybko. Wypróbuj to danie, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.
To czasem aż nie do wiary, jak prostymi środkami można osiągnąć niezwykłe efekty, kiedy przygotowujemy przetwory. Ale przecież masło czy sery nie zawsze kupowało się w sklepie. Prezentujemy przepis na jeden z takich nabiałowych przysmaków, który z łatwością można przygotować w domu.
Siostra Anastazja pokazała swój wyjątkowy sposób na kopytka. Dodaje do nich charakterną przyprawę. Zdradzamy jak znana zakonnica, robi te pyszne kluski. Gwarantujemy, że po ich spróbowaniu nie wrócisz już do tradycyjnego przepisu.
Niby to gołąbki z papryką zamiast kapusty. Jednak taka faszerowana papryka wymaga innego przygotowania. Z tym przepisem szybko zmieniamy mięso mielone w pyszną i aromatyczny obiad.
Czy uprawa ziół i warzyw wymaga ogródka „z prawdziwego zdarzenia"? Absolutnie nie! Jak udowadnia Joanna Żytkowska w swojej nowej książce, nie ma przestrzeni zbyt małej na takie przedsięwzięcie. Możesz mieć własne rośliny na tarasie, balkonie, a nawet na parapecie.
Surówka do obiadu nie musi być nudna. Założę się, że takiej, jak moja, jeszcze nie próbowałaś. Podstawą jest chrupiąca papryka, którą łączę z kilkoma prostymi składnikami. Robi się ją dosłownie chwilę i pasuje do wszystkiego.
Ta szybkie i smaczne roladki podbijają serca gości na każdej rodzinnej imprezie. Zrób je z tym przepisem i patrz jak szybko, znikają ze stołu. To prawdziwy hit.
Papryka nadziewana mięsem i ryżem to pyszna propozycja na obiad. Sekret smaku tego dania tkwi w jego prostocie, a potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta. Polecam przepis na faszerowaną paprykę, którą polubi każdy smakosz.
Jedzenie papryczek niewiadomego pochodzenia może mieć opłakane konsekwencje. Przekonał się o tym Jacek Wójcik, jeden z bohaterów reality show „Królowe życia”.
Papryka faszerowana będzie pyszna nawet bez mięsa. Gdy zastąpimy je pieczarkami, uzyskamy lekką potrawę, która pomoże nam zadbać o sylwetkę. Z naszym przepisem nawet na diecie smacznie zjecie.