Papryka - jedno z najzdrowszych warzyw. Ma szerokie zastosowanie w kuchni jako przyprawa i składnik wielu dań.
Przyrządzasz paprykę na zimę? W takim razie poznaj przepis na najlepszą paprykę marynowaną. Zalewa jest przepyszna i w moim domu zyskała już całe grono miłośników. Papryka marynowana z miodem i innymi pysznymi składnikami nie ma sobie równych.
Faszerowana papryka to składnik jednego z moich ulubionych obiadów. Obok zawsze muszą znaleźć się chrupiące domowe frytki, a także sałatka grecka. Taki zestaw to gwarancja, że z mojego obiadu nikt od stołu głodny nie odejdzie.
Oto przepis na paprykę faszerowaną inną niż wszystkie. Dzięki zmianie składników danie jest zdrowsze i bardziej sycące. A przy okazji - pyszne jak zawsze.
Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.
Lubisz dżemy? Zwykle robiłam je z owoców sezonowych. Jednak teraz to się zmieniło. Przyrządzam dżem, który w ogóle ich nie zawiera. Rodzina zajada się tym dżemem, aż im się uszy trzęsą.
Faszerowana papryka musi znaleźć się na twoim stole. Jest tak smaczna, że domownicy przez dłuższy czas nie będą chcieli jeść na obiad nic innego. Przygotowanie jest banalne i nie zabiera dużo czasu. Zresztą poznaj przepis i przekonaj się o wyjątkowości tego dania sama.
Co roku oprócz tradycyjnych ogórków, cukinii i buraczków, przygotowuję paprykę na zimę. Moi domownicy uwielbiają szczególnie tą w chorwackim stylu. Aromatyczna musztardowa zalewa wspaniale podkreśla smak tego warzywa. Danie doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs.
Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw, jest niezwykle łatwy do przyrządzenia w domu. Choć łatwo kupić jedną z fabrycznych postaci, dopiero ta domowa daje pełnię smaku i olbrzymią satysfakcję. Wystarczy podpiec i zmielić kilka warzyw.
Gdy upał daje się we znaki, nie chce nam się gotować. Nie mamy też ochoty na ciężkie i bardzo sycące dania. W takich właśnie dniach z chęcią sięgam po tę sałatkę z nektarynką. Lepszego dania na upały nie mogłabym sobie wymarzyć.
W czasie lipcowych upałów trudno myśleć o zimie. Jednak właśnie teraz w kwiecie wieku są warzywa. Dojrzałe i pełne smaku, można zamknąć je w słoiku w postaci sałatki, która zimą przypomni letnie dni.
Szukasz zaskakującego dania na obiad? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Z nim przygotujesz faszerowaną paprykę, która smakiem zachwyci każdego smakosza. Przygotowanie jest banalnie proste, więc obiad dla całej rodziny zrobisz bardzo szybko. Wypróbuj to danie, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Szukasz idealnego dodatku do obiadu? W takim razie koniecznie musisz poznać przepis na tę paprykę. Pasuje do każdego dania, a jej smak wynika z zaskakującej zalewy. Dowiedz się, jaką ją zrobić i zaskocz domowników.
To czasem aż nie do wiary, jak prostymi środkami można osiągnąć niezwykłe efekty, kiedy przygotowujemy przetwory. Ale przecież masło czy sery nie zawsze kupowało się w sklepie. Prezentujemy przepis na jeden z takich nabiałowych przysmaków, który z łatwością można przygotować w domu.
Siostra Anastazja pokazała swój wyjątkowy sposób na kopytka. Dodaje do nich charakterną przyprawę. Zdradzamy jak znana zakonnica, robi te pyszne kluski. Gwarantujemy, że po ich spróbowaniu nie wrócisz już do tradycyjnego przepisu.
Niby to gołąbki z papryką zamiast kapusty. Jednak taka faszerowana papryka wymaga innego przygotowania. Z tym przepisem szybko zmieniamy mięso mielone w pyszną i aromatyczny obiad.
Czy uprawa ziół i warzyw wymaga ogródka „z prawdziwego zdarzenia"? Absolutnie nie! Jak udowadnia Joanna Żytkowska w swojej nowej książce, nie ma przestrzeni zbyt małej na takie przedsięwzięcie. Możesz mieć własne rośliny na tarasie, balkonie, a nawet na parapecie.
Surówka do obiadu nie musi być nudna. Założę się, że takiej, jak moja, jeszcze nie próbowałaś. Podstawą jest chrupiąca papryka, którą łączę z kilkoma prostymi składnikami. Robi się ją dosłownie chwilę i pasuje do wszystkiego.
Ta szybkie i smaczne roladki podbijają serca gości na każdej rodzinnej imprezie. Zrób je z tym przepisem i patrz jak szybko, znikają ze stołu. To prawdziwy hit.
Papryka nadziewana mięsem i ryżem to pyszna propozycja na obiad. Sekret smaku tego dania tkwi w jego prostocie, a potrawa wychodzi wyjątkowo soczysta. Polecam przepis na faszerowaną paprykę, którą polubi każdy smakosz.
Jedzenie papryczek niewiadomego pochodzenia może mieć opłakane konsekwencje. Przekonał się o tym Jacek Wójcik, jeden z bohaterów reality show „Królowe życia”.
Papryka faszerowana będzie pyszna nawet bez mięsa. Gdy zastąpimy je pieczarkami, uzyskamy lekką potrawę, która pomoże nam zadbać o sylwetkę. Z naszym przepisem nawet na diecie smacznie zjecie.
Nie wiesz, na jaką surówkę się zdecydować? Poniżej znajdziesz najlepszy przepis od zawodowej kucharki. Połączenie kilku prostych składników daje niesamowity smak. Cały sekret tkwi w pomysłowym i pysznym sosie.
Prawdziwe węgierskie leczo ma swój skład. Jednak ja, oprócz papryki, cebuli i pomidorów, dorzucam do niego także inne warzywa. To sposób, by przemycić cukinię i bakłażana, do których inaczej trudno namówić dzieci.
Pyszna i niesamowicie przyjemna w chłodne dni zupa gości u mnie dość często. Przepis powstał już dość dawno, a do mojej rodziny trafił w pokoleniu mojej babci. Jest nad wyraz prosty i zdecydowanie warto go przetestować.
Pomysłów na śniadanie w wersji wytrawnej jest wiele, Niedawno przetestowałam pyszny dodatek do pieczywa, który mojej rodzinie przypadło do gustu tak bardzo, że teraz nieustannie o niego proszą. Do zrobienia potrzebna jest papryka i kilka innych składników.
Leczo jest prostym i smacznym daniem jednogarnkowym, które właśnie doczekało się nowej interpretacji. Bakłażan wykorzystany przez Annę Lewandowską nie tylko pasuje do papryki, ale też sprawia, że potrawa nabiera koloru. Warto jej spróbować.
Przetwory siostry Anastazji są znane na całą Polskę. Teraz jest idealny czas, by sprawdzić jej przepis na buraczki na zimę. Zakonnica do swoich słoików dodaje 2 typowo letnie składniki. Dzięki nim całość smakuje wprost obłędnie.
Biała papryka coraz częściej pojawia się na straganach. Do niedawna omijałam ją szerokim łukiem, myśląc, że nie jest tak smaczna, jak kolorowe okazy. Teraz już wiem, że byłam w błędzie i korzystam z trwającego sezonu.