Całe życie źle kroiłeś paprykę. Ten patent powala na łopatki
Krojenie papryki zwykle jest dość problematyczne. Ciężko pokroić ją w taki sposób, aby pestki się nie rozsypały i żeby łatwo oddzielić warzywo od gniazda nasiennego. Na szczęście istnieje patent, dzięki któremu papryka będzie pokrojona szybko, dokładnie i bez pestek.
Krojenie papryki nie będzie już czasochłonne
Papryka jest świetnym warzywem, które przygotujemy w przeróżny sposób. Możemy pokroić je w paski i położyć na kanapkę, dodać do leczo, curry, gulaszu, czy sałatki. Papryka surowa, gotowana, pieczona, smażona, czy konserwowa smakuje obłędnie.
Paprykę zwykle kroimy w taki sposób, że czeka nas później żmudne wyjmowanie pestek i oddzielenia warzywa od gniazda nasiennego. Mało kto wie, że paprykę można pokroić zupełnie inaczej. Wystarczy kilka szybkich cięć nożem, a warzywo będzie idealnie oddzielone od pestek.
Paprykę zwykle przechowujemy w lodówce lub spiżarni. Jeśli zachowamy optymalną dla niej temperaturę, czyli 8- 12 stopni C, będzie świeża i chrupiąca przez wiele tygodni. Niestety z czasem warzywo zaczyna robić się miękkie. Jest jednak to to proste rozwiązanie. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z profilu Successful Stay At Home Moms na Facebooku.
Bożena Dykiel jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Jej przepis już zagościł w wielu domach
Jak szybko pokroić paprykę?
Paprykę połóż na desce do krojenia i odetnij ogonek. Następnie odwróć ją w taki sposób, aby stała na desce miejscem, w którym znajdował się ogonek.
Paprykę przetnij zgodnie z naturalnymi wgłębieniami, jakie ma warzywo. Każdą część papryki oderwij. Kawałki są bez pestek i fragmentów gniazda nasiennego.
Co zrobić, żeby papryka odzyskała chrupkość?
Papryka przechowywana w lodówce zbyt długo zaczyna się marszczyć i staje się miękka. W dalszym ciągu jest jednak smaczna i zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jeśli na warzywie nie pojawiła się pleśń lub wyraźne ślady psucia, możesz ją w prosty sposób uratować.
Paprykę włóż do miski i zalej lodowatą wodą. Następnie włóż kilkanaście kostek lodu. Po kilkunastu minutach warzywo stanie się chrupiące i soczyste.
Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Sprawdź również, czy miękkie ogórki kiszone można jeść. Nie każdy ma świadomość.