Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodkie i puszyste muffiny, idealny pomysł na szybki deser
Agata Kaszuba
Agata Kaszuba 25.03.2022 22:52

Słodkie i puszyste muffiny, idealny pomysł na szybki deser

Muffiny czekoladowe
Canva.com - nata_vkusidey

Odnajdą się z różnymi dodatkami, takimi jak owoce i czekolada. Smakowite wnętrze, często jest finezyjnie przystrojone kolorowymi kremami i fikuśnymi dodatkami. Muffinki piecze się na szczególne okazje, jak i bez okazji. Uniwersalność tego deseru, sprawia, że tylko dzięki zmianie kremowej dekoracji, można dostosować te małe ciasta do odpowiedniego momentu.

Świat oszalał na punkcie babeczek, a profesjonalni cukiernicy przechodzą samych siebie, w wymyślaniu coraz to bardziej kunsztownych zdobień. Są też świetną, słodką przekąską dla domowników i gości. Łatwe do przygotowania i nie wymagające dużo czasu. Wypróbuj ten sprawdzony przepis!

Przepis na muffiny

Można by rzec, że przygotowanie tych babeczek, to tak łatwa sprawa, że mogą to zrobić nawet dzieci. Oczywiście pod opieka dorosłych! Dlatego, to idealny moment, żeby spędzić razem trochę czasu w rodzinnym gronie i zabrać się za wspólne przygotowywanie deseru.

Do przygotowania podstawowego ciasta na muffiny, będziesz potrzebować:

- 350 g mąki pszennej- 110 g cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 jajko-1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego- 100 ml oleju- 250 ml mleka

Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier. Teraz przyszła pora na składniki płynne, więc w mice powinny znaleźć się również jajka, mleko, ekstrakt oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj ręczną trzepaczką lub mikserem. Masa powinna być jednolita i lekko lejąca.

Pora na dodatki

Pora zastanowić się nad dodatkami. Masz mnóstwo opcji do wyboru i najlepszy czas, aby dodać je do środka babeczki, jest właśnie teraz.

Jeśli uwielbiasz wszystko co czekoladowe i słodkie – nie krępuj się – wrzuć do ciasta pokruszoną czekoladę lub czekoladowe guziczki. Może chcesz dodać trochę kakao, aby masa również była czekoladowa? Proszę bardzo! Najczęściej można zobaczyć jasne babeczki z kawałkami ciemnej czekolady rozsianymi po całej powierzchni muffiny bądź z czekoladowym, płynnym nadzieniem na kształt marmolady w pączku.

Owocowe babeczki również cieszą się ogromną popularnością. Owocem, który jest najczęściej wykorzystywany do dotrzymania towarzystwa muffinom, jest jagoda lub borówka amerykańska. Dzięki temu, że są dość zwarte, nie rozpływają się po całym cieście. W roli dodatku, dobrze sprawdzą się też jabłka pokrojone w drobną kostkę, rabarbar, gruszka czy truskawki. W wyborze owoców panuje zupełna dowolność – dorzuć do ciasta, takie, które najbardziej lubisz!

Sprawa z muffinami nie jest taka oczywista, gdyż i tutaj możemy doszukać się wersji wytrawnej tego deseru. Wymaga ona jednak, znacznego zmniejszenia ilości cukru i zastąpienia go odrobiną soli. Dużą popularność zdobywają ostatnio babeczki… szpinakowe. Po prostu posiekaj drobno liście szpinaku i dodaj do ciasta. Podsmaż je najpierw na patelni z odrobiną czosnku i cebuli. Możesz również dodać chrupiącego boczku i tartego, żółtego sera.

Gdy wybierzesz już Twoje ulubione dodatki i wymieszasz je dokładnie z ciastem, to oznacza, że pora na przelanie masy do specjalnej blaszki. Szczególnie pomocne są papierowe lub silikonowe foremki, które trzymają babeczki zwarte i estetycznie uformowane. Muffiny zawdzięczają swoją popularność również temu, że są serwowane w postaci małych ciast – można je z łatwością jeść z ręki i ułożyć na stole w różnych konfiguracjach. Piecz muffiny w temperaturze 180 stopni przez około 20-30 minut. Babeczki będą gotowe, gdy nakłujesz je drewnianym patyczkiem,a ten, po wyjęciu będzie czysty – bez żadnych śladów mokrego ciasta. Jeśli chcesz dekorować wypieki kremem lub polewą, zaczekaj aż zupełnie ostygną – inaczej dekoracje roztopią się i spłyną z babeczek.