Smakosze.pl Porady Smażąc kurczaka, dolej do niego trochę mleka. Gdy go spróbujesz, już nigdy nie zrobisz inaczej
screen z filmu pochodzi z kanału CookMe - Polska

Smażąc kurczaka, dolej do niego trochę mleka. Gdy go spróbujesz, już nigdy nie zrobisz inaczej

16 sierpnia 2023
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kto nie uwielbia soczystych filetów z kurczaka? Delikatne mięso drobiowe nie raz potrafiło przyprawić nas o szybsze bicie serca. Jest wiele sposobów na przygotowanie kurczaka. Tym razem podzielimy się z Tobą sztuczką, z której korzystają mistrzowie kuchni.

Sprytny sposób na soczysty filet z kurczaka

Kurczak często gości na naszych stołach. Można z niego przygotować potrawkę, kotlety, a nawet roladki. Dziś weźmiemy się za smażone filety z piersi kurczaka. Prosty trik sprawi, że będą jeszcze bardziej soczyste i delikatne.

Okazuje się, że do filetów z kurczaka wystarczy dolać odrobinę mleka. Dzięki niemu mięso będzie dosłownie rozpływało się w ustach . Co dokładnie trzeba zrobić? Dowiesz się w dalszej części tekstu.

kurczak.jpg
Canva
Weź plastikową butelkę i przyłóż ją do żółtka. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak zrobić idealnie soczysty filet z kurczaka?

Delikatny i soczysty filet z kurczaka jest banalnie prosty w przygotowaniu. Najważniejsze jest dolanie do niego mleka. Trzeba zrobić to w trakcie smażenia i poddusić na małym ogniu przez kilka minut . Jakie składniki będą nam potrzebne? Listę znajdziesz poniżej.

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • mąka
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka
  • sól
  • pieprz

Przepis na soczyste filety z kurczaka krok po kroku

Na początku pokrój kurczaka na kilka cieńszych kotletów. Z jednego podwójnego fileta, powinny wyjść cztery kawałki. Pamiętaj, żeby nie myć go wcześniej . Delikatnie rozbij mięso tłuczkiem.

Filety obtocz w mące z obu stron. Na patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wyłóż kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smaż z obu stron na średnim ogniu. 2 minuty na każdą stronę powinny wystarczyć.

Na podsmażone filety z kurczaka wylej mleko. Całość dopraw solą i pieprzem. Oczywiście możesz dodać też inne przyprawy. Patelnię przykryj pokrywką i duś mięso przez 5 minut. Po tym czasie odwróć kotlety i podgrzewaj je pod przykryciem przez 2 minuty.

Filety z kurczaka duszone w mleku będą obłędne. Jeśli podoba Ci się ten patent, podziel się z nim na Facebooku! Warto również wypróbować ten przepis na kurczaka .

soczysty kurczak.jpg
Canva
Kroję banany, wykładam na blachę i przykrywam puszystą pianką. To ciasto jest hitem w moim domu
Królowa Życia poniżyła pracownika McDonalds. Sieć wydała stanowczy komunikat
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy