Kroję banany, wykładam na blachę i przykrywam puszystą pianką. To ciasto jest hitem w moim domu
Ciasto bananowe przygotowuję w zaledwie kilka chwil. Kawałki owocu łączę z kajmakiem i lekką masą ze śmietanki i serka, uzyskując rozpływający się w ustach przysmak. Jest tak dobry, że znika w tempie ekspresowym. Musicie spróbować.
Przepis na pyszne ciasto bananowe
Smaczne połączenie kruchego ciasta, kajmaku, bananów i lekkiej niczym puch masy ze śmietany i serka mascarpone nie może się nie spodobać. Trochę czasu w kuchni spędzimy, ale deser wart jest zachodu. Moja rodzina zawsze zjada do ostatniego okruszka.
Składniki na ciasto:
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę z bananami:
- 510 g masy kajmakowej
- 250 g mascarpone
- 400 g śmietany 30-36%
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- 5 bananów
- 1 cytryna
Większość produktów z powyższej listy zazwyczaj mamy w kuchni. Banany powinny być dość dojrzałe, więc jeśli zamierzacie je jeszcze kupić, wybierzcie te, których skórka nie jest całkowicie zielona.
Mając zapasy uzupełnione, możecie przystąpić do przygotowania ciasta bananowego. Instrukcje znajdziecie w dalszej części artykułu dostępnej pod zdjęciem.
Wymieszaj 2 sosy i obtocz nimi karkówkę. Wyjdzie soczysta i pełna smaku, nie ma lepszej marynatyJak zrobić ciasto bananowe? Przepis jest prosty
Deser można przygotować etapami, najpierw piekąc spód, a potem „składając” całe ciasto bananowe. Polecam jednak nie zwlekać z jego ukończeniem, by kruche zbytnio nie wyschło. Przed rozpoczęciem przyrządzania konieczne jest odpowiednie schłodzenie nabiału, także jaj.
Przygotowanie spodu ciasta bananowego
Zaczynam od przesiania mąki do dużej miski. Dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i żółtka pozyskane z dopiero co wyjętych z lodówki jaj. Na koniec wrzucam też pokrojone w kostkę zimne masło i wyrabiam masę dłońmi.
Gdy będzie jednolita, wylepiam nią spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Delikatnie nakłuwam go widelcem, a następnie przenoszę całość do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. Ustawiam temperaturę 180 stopni Celsjusza i piekę przez 15-20 minut. Spód ma się lekko zrumienić. Studzę go na kratce.
Przygotowanie masy z bananami
Spód smaruję masą kajmakową, a z cytryny wyciskam sok. Banany obieram ze skórki i przekrawam wzdłuż tak, aby uzyskać kawałki przypominające bumerang. Skrapiam je sokiem z cytryny, by nie ściemniały, a następnie układam na kajmaku.
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, pod koniec dodając jeszcze mascarpone. Kremowym puchem wypełniam blachę, wyrównując wierzch. Posypuję go wiórkami z czekolady. Ciasto bananowe schładzam przez 2 godziny
Jak podać ciasto bananowe?
Deser najlepiej smakuje na zimno w towarzystwie ciemnej herbaty lub kawy. Młodszym domownikom można go podać ze szklanką mleka lub owocowego soku.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na znakomite desery. Spróbujcie koniecznie pysznego chlebka bananowego. Być może spodoba wam się też proste ciasto na kefirze z jagodami.