Smakosze.pl Porady Smażona wątróbka bez krzty goryczy
canva/freeskyline

Smażona wątróbka bez krzty goryczy

23 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka odrzuca ludzi głównie z dwóch powodów - należy do kategorii podrobów, a także po ugotowaniu niekiedy staje się gorzka. Na szczęście można uniknąć tego nieprzyjemnego smaku. Przed smażeniem należy wymoczyć ją w mleku z dodatkiem cebuli.

Wątróbka smażona z cebulką oraz ewentualnie jabłkiem jest nie lada rarytasem dla mnóstwa smakoszy. Znajdują się jednak osoby, które nie tolerują jej smaku.

Ten wyjątkowo zdrowy produkt powinien być spożywany przez praktycznie wszystkich, dlatego mamy sposób, dzięki któremu niejadki mogą zostać przekonane.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wątróbka bez gorzkiego smaku

Naturalnie wątróbka ma delikatnie gorzki posmak, który nie każdemu pasuje. Aby się go z łatwością pozbyć, należy wykorzystać mleko oraz świeżą cebulę.

Oczyszczoną z błon i innych niechcianych fragmentów wątróbkę kroi się w mniejsze kawałki, gotowe do smażenia. Następnie wkłada się ją do dużej miski z mlekiem tak, aby płyn całkowicie ją zakrył.

Do naczynia wrzuca się również pokrojoną w plastry cebulę, przykrywa folią spożywczą i wkłada do lodówki na minimalnie jedną noc - lecz im dłużej, tym lepiej dla smaku oraz konsystencji.

Jak smażyć wątróbkę?

Bardzo łatwo bowiem przesmażyć ją do takiego poziomu, że stanie się twarda i sucha jak podeszwa buta. Obróbka termiczna musi być wykonana na intensywnym ogniu, w jak najkrótszym czasie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy jakie składniki w majonezie ze sklepu są niedopuszczalne. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki, dzięki którym będziesz mógł wykorzystać torebki od herbaty.

Przede wszystkim nie wolno jej również nakłuwać podczas oraz przed gotowaniem. W jej wnętrzu znajduje się mnóstwo wilgoci, która po nakłuciu wypłynie na patelnie. Solić z kolei można dopiero po usmażeniu.

Wątróbka smażona

Źródło: canva/MarenWischnewski, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy