Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?
Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa.
Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.
Majonez z konserwantami - czego unikać?
Jeśli przeczytasz na etykiecie słoika z majonezem hasło "E385", lepiej odłóż go na półkę. Choć ten konserwant jest bardzo popularnym dodatkiem w tego typu produktach, jego nadmierne spożycie jest niewskazane. Inaczej nazywany jest także solą wapniowo-disodową i wykorzystywany jest jako lek w przypadkach zatruć metalami ciężkimi.
Z tego samego powodu zbyt duże konsumowanie tej substancji może zaburzyć równowagę mineralną organizmu. W efekcie dochodzić może do błędnego metabolizmu i pogorszenia stanu zdrowia. Dzieci poniżej 2 roku życia w żadnym wypadku nie powinny przyjmować produktów z E385.
Sorbinian potasu i benzoensan sodu kolejną wskazówką
Majonez light o niskiej zawartości tłuszczu, wypełniony jest większą ilością wody i wypełniaczami, które mają zachować odpowiednią konsystencję i gęstość. Aby ustabilizować produkt, dodaje się oba powyższe konserwanty.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały sposób na domową zupę pomidorową, którą ugotujesz w szybkim tempie. W tym tekście z kolei zdradzamy najnowsze promocje w sklepach takich jak Biedronka i Lidl, na które warto zwrócić uwagę.
W małych ilościach nie są one szkodliwe. Problem pojawia się, gdy można znaleźć je w praktycznie każdym produkcie spożywczym, tak jak ma to miejsce obecnie. W dużej dawce stają się już toksyczne, dlatego należy wykluczać wszystkie produkty, które je zawierają.
Jak przygotować majonez w domu?
Do domowego majonezu, będziesz potrzebować 2 jajka, 1 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżki octu, soli, pieprzu oraz 1 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Dodatkowo konieczny będzie blender lub mikser, aby nie musieć przez wiele minut ubijać majonezu rózgą.
Do kubka blendera wlej dwa żółtka i zmiksuj je przez 20 sekund. Dodaj musztardę, ocet, pieprz oraz sól i ponownie zmiksuj przez 20 minut. Następnie zmniejsz obroty blendera i wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy masa stanie się gęsta i puszysta, majonez jest gotowy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: inspiredtaste.net; kuchnia.wp.pl