Smakosze.pl
Majonez, który można jeść bezpiecznie

tashka2000, Getty Images Pro

Jakiego majonezu unikać przed Wielkanocą?

18 Marca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Majonez jest najważniejszym składnikiem świątecznej sałatki - to w końcu on łączy wszystkie inne produkty. Niestety, Polacy ciągle nie wiedzą jaki majonez kupować. Jeśli znajdziesz w swoim ulubionym produkcie jedną z poniższych substancji chemicznych, lep

Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. 

Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut. 

Majonez z konserwantami - czego unikać?

Jeśli przeczytasz na etykiecie słoika z majonezem hasło "E385", lepiej odłóż go na półkę. Choć ten konserwant jest bardzo popularnym dodatkiem w tego typu produktach, jego nadmierne spożycie jest niewskazane. Inaczej nazywany jest także solą wapniowo-disodową i wykorzystywany jest jako lek w przypadkach zatruć metalami ciężkimi. 

Z tego samego powodu zbyt duże konsumowanie tej substancji może zaburzyć równowagę mineralną organizmu. W efekcie dochodzić może do błędnego metabolizmu i pogorszenia stanu zdrowia. Dzieci poniżej 2 roku życia w żadnym wypadku nie powinny przyjmować produktów z E385. 

Sorbinian potasu i benzoensan sodu kolejną wskazówką

Majonez light o niskiej zawartości tłuszczu, wypełniony jest większą ilością wody i wypełniaczami, które mają zachować odpowiednią konsystencję i gęstość. Aby ustabilizować produkt, dodaje się oba powyższe konserwanty. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym przekazujemy doskonały sposób na domową zupę pomidorową, którą ugotujesz w szybkim tempie. W tym tekście z kolei zdradzamy najnowsze promocje w sklepach takich jak Biedronka i Lidl, na które warto zwrócić uwagę. 

W małych ilościach nie są one szkodliwe. Problem pojawia się, gdy można znaleźć je w praktycznie każdym produkcie spożywczym, tak jak ma to miejsce obecnie. W dużej dawce stają się już toksyczne, dlatego należy wykluczać wszystkie produkty, które je zawierają.

Jak przygotować majonez w domu?

Do domowego majonezu, będziesz potrzebować 2 jajka, 1 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżki octu, soli, pieprzu oraz 1 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Dodatkowo konieczny będzie blender lub mikser, aby nie musieć przez wiele minut ubijać majonezu rózgą. 

Do kubka blendera wlej dwa żółtka i zmiksuj je przez 20 sekund. Dodaj musztardę, ocet, pieprz oraz sól i ponownie zmiksuj przez 20 minut. Następnie zmniejsz obroty blendera i wlewaj cienkim strumieniem olej. Gdy masa stanie się gęsta i puszysta, majonez jest gotowy. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: inspiredtaste.net; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Jaki bób wybrać?

Porady

Jak wybrać świeży bób?

Czytaj więcej >

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Mleko i karp

Porady

W jakim celu moczy się karpia w mleku? Podpowiadamy czy warto tak robić

Czytaj więcej >
Jak mrozić pierogi?

Porady

Pierogi i uszka mrozić surowe czy ugotowane? Rozmrażać wrzucając od razu na wrzątek?

Czytaj więcej >
zupa

Porady

Gessler zdradziła, jak ugotować idealną zupę

Czytaj więcej >
Ziemniaki - jak je gotować?

Porady

Najwłaściwszy sposób gotowania ziemniaków

Czytaj więcej >