Smakosze.pl Przepisy Smażone pieczarki w chrupiącej panierce
canva/PeteerS, Getty Images

Smażone pieczarki w chrupiącej panierce

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Najczęściej jedzonymi przez Polaków grzybami nie są wcale te zbierane w lasach, lecz zwykłe hodowane pieczarki. Doskonałym sposobem ich przygotowania jest usmażenie w panierce z żółtym serem. Panierka przyjemnie chrupie podczas jedzenia, a podgrzany i roztopiony ser ciągnie się, jak na pizzy. Jeśli chcesz ich spróbować, poniżej prezentujemy przepis.

Smażone pieczarki w panierce stanowią nie tylko świetny dodatek do głównego dania podczas obiadu. Warto zrobić je przed imprezą i podać je jako przekąska zaraz po usmażeniu. Wtedy zrobisz najlepsze wrażenie na swoich gościach.

Warto wspomnieć, że dobrym rozwiązaniem jest eksperymentowanie z dodawanymi do nich przyprawami. Dzisiaj pokazujemy wersję ze zwykłym oregano, lecz równie dobrze komponować się będzie rozmaryn czy wędzona czerwona papryka.

Przepis na smażone pieczarki w panierce

Składniki:

  • 500 g pieczarek

  • 3 jajka

  • 100 g żółtego sera

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka oregano

Zacznij gotowanie od umycia pieczarek pod bieżącą wodą. Jeśli nie chcesz ich moczyć, przetrzyj je pędzelkiem. Odetnij ich ogonki i odstaw na bok. Do miseczki wbij jajka i roztrzep je. Ser zetrzyj na tarce o dużych, jak i małych oczkach.

Do jajek wrzuć starty ser, mąkę, oregano, sól oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wymieszaj całość dokładnie. Wrzuć pieczarki do ciasta i dobrze pokryj nim całą powierzchnię grzybów. Do osobnego talerza wsyp bułkę tartą.

Pojedynczo obtaczaj pieczarki w bułce tartej. Na patelnie wlej dużą ilość oleju i podgrzej go do średniej temperatury. Smaż na nim pieczarki z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy przed suszeniem grzybów należy je dobrze wymyć. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na świąteczny sos grzybowy.

Pieczarki w panierce

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poprostupycha

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy