Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
Prezentujemy dziś rewelacyjny, sezonowy przepis na duszoną karkówkę. Delikatny sos z duszonych warzyw przełamany charakterystycznie słodkim smakiem śliwki zachwyci Was smakiem. Przepis jest banalnie prosty do wykonania. Wystarczy pokroić wszystkie składniki, ustawić je na małym ogniu i dać im nieco czasu.
Sezon na śliwki jeszcze trwa, warto więc spożywać te owoce. Kruche ciasto to nie jedyny specjał, w którym śliwka świetnie się odnajduje. Jej smak idealnie komponuje się też z daniami mięsnymi.
Przepis na aromatyczną duszoną karkówkę
Składniki:
-
6 grubych plastrów karkówki wieprzowej
-
3 marchewki
-
1/2 niewielkiego selera
-
2 ząbki czosnku
-
1 duża cebula
-
garść śliwek węgierek lub innych
-
1 liść laurowy
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
1 płaska łyżka mąki
-
sól i pieprz do smaku
-
mąka do obtoczenia mięsa
-
olej do smażenia
Niezwykła duszona karkówka w warzywno-śliwkowym sosie
Plastry karkówki opłucz i osusz. Mięso delikatnie rozbij za pomocą tłuczka i natrzyj z obu stron solą i pieprzem . Następnie karkówkę oprósz delikatnie mąką i obsmaż na rumiany kolor na dobrze rozgrzanej patelni . Tak przygotowane mięso przełóż do garnka .
Przygotuj warzywa do karkówki. Marchew i selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Warzywa po uduszeniu będą zblendowane, wobec czego nie musisz przykładać szczególnej uwagi do estetyki krojenia .
Śliwki do karkówki również umyj, usuń z nich pestki i pokrój owoce na mniejsze części . Razem z warzywami włóż je do garnka z mięsem. Dołóż przyprawy, dolej szklankę gorącej wody i duś całość pod przykryciem , aż mięso będzie miękkie. Powinno to zająć ok. 45-60 minut , zależnie od grubości karkówki.
Kiedy zawartość garnka jest już miękka, wyjmij z niego mięso oraz liść laurowy i ziele angielskie . Warzywno-śliwkowy sos zmiksuj na gładko. Dodaj do niego mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody, wymieszaj, zagotuj. Karkówkę włóż z powrotem do garnka i duś całość pod przykryciem jeszcze 15 minut . Ten przepis idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami . Całości dopełni ta smakowita surówka .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Cudowne ciasto na biszkopcie Słoneczny Brzeg. 2 składniki nadają mu wyrazistego smaku
-
Prosty, domowy chleb z chrupiącą skórką. Nie potrzebujesz nawet zakwasu
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama