Smakosze.pl
Maślane ziemniaki z piekarnika

canva/dabjola

Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz

20 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu.

Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?

Chrupiące placki ziemniaczane - prosty przepis

Najlepsze kucharki wiedzą jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane. Cały sekret tkwi w 1 sztuczce

CZYTAJ DALEJ

Przepis na maślane ziemniaki z pieca

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 5-6 łyżek masła

  • 1 mała biała cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki chili

  • pół łyżeczki cząbru

  • pół łyżeczki tymianku

  • sól i pieprz w ilości od smaku

Jak przyrządzić znakomite maślane ziemniaki?

Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie myjemy je, osączamy i kroimy w ćwiartki. Każdą z nich nacinamy do 3/4 głębokości. Jeśli warzywa są naprawdę duże, możemy pokroić je na grubsze frytki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę smarujemy odrobiną masła. Jeżeli pieczemy ziemniaki na blaszce, wykładamy ją papierem do pieczenia.

Warzywo wrzucamy do dużej miski i posypujemy przyprawami. Następnie dodajemy masło i starannie nacieramy każdy kawałek. Na wierzchu układamy cebulkę.

Całość przenosimy na blachę lub do formy żaroodpornej i pieczemy przez godzinę. Jeśli pokroiliśmy ziemniaki na frytki, sprawdzamy je po 30-35 minutach. Możliwe, że już będą gotowe. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na doskonałe dania z ziemniakami. Polecamy prostą i tanią zapiekankę z dodatkiem mięsa mielonego oraz babkę ziemniaczaną z boczkiem.

Maślane ziemniaki są przepyszne

canva.-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jabłko i cebulka. Lewandowska podaje śledzie z zupełnie innymi dodatkami

Czytaj więcej >