Smakosze.pl

canva/dabjola

Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz

20 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu.

Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?

Przepis na maślane ziemniaki z pieca

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków

  • 5-6 łyżek masła

  • 1 mała biała cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki papryki chili

  • pół łyżeczki cząbru

  • pół łyżeczki tymianku

  • sól i pieprz w ilości od smaku

Jak przyrządzić znakomite maślane ziemniaki?

Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie myjemy je, osączamy i kroimy w ćwiartki. Każdą z nich nacinamy do 3/4 głębokości. Jeśli warzywa są naprawdę duże, możemy pokroić je na grubsze frytki.

Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę smarujemy odrobiną masła. Jeżeli pieczemy ziemniaki na blaszce, wykładamy ją papierem do pieczenia.

Warzywo wrzucamy do dużej miski i posypujemy przyprawami. Następnie dodajemy masło i starannie nacieramy każdy kawałek. Na wierzchu układamy cebulkę.

Całość przenosimy na blachę lub do formy żaroodpornej i pieczemy przez godzinę. Jeśli pokroiliśmy ziemniaki na frytki, sprawdzamy je po 30-35 minutach. Możliwe, że już będą gotowe. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na doskonałe dania z ziemniakami. Polecamy prostą i tanią zapiekankę z dodatkiem mięsa mielonego oraz babkę ziemniaczaną z boczkiem .

Maślane ziemniaki są przepyszne
canva.-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej
Czytaj więcej >

Przepisy

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Czytaj więcej >

Przepisy

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostszy na świecie mazurek kajmakowy. Lepszego nie kupisz w żadnej cukierni
Czytaj więcej >

Przepisy

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]