Maślane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że przygotujesz je nie raz
Próbowaliście maślanych ziemniaków? Prezentujemy posty sposób przygotowania uwielbianego warzywa. Polega on na upieczeniu ziemniaków z przyprawami oraz solidną porcją mlecznego tłuszczu. Potrawa doskonale smakuje sama, a także jako dodatek do obiadu.
Pieczone ziemniaki z dodatkiem masła i aromatycznych ziół skradną niejedno serce. Zrobienie rarytasu jest dziecinnie proste, a koszty niewielkie. Efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Skusicie się?
Przepis na maślane ziemniaki z pieca
Składniki:
1 kg ziemniaków
5-6 łyżek masła
1 mała biała cebula
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki papryki chili
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki tymianku
sól i pieprz w ilości od smaku
Jak przyrządzić znakomite maślane ziemniaki?
Przygotowanie zaczynamy od obrania ziemniaków. Następnie myjemy je, osączamy i kroimy w ćwiartki. Każdą z nich nacinamy do 3/4 głębokości. Jeśli warzywa są naprawdę duże, możemy pokroić je na grubsze frytki.
Cebulę pozbawiamy łupiny i kroimy w piórka. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Formę smarujemy odrobiną masła. Jeżeli pieczemy ziemniaki na blaszce, wykładamy ją papierem do pieczenia.
Warzywo wrzucamy do dużej miski i posypujemy przyprawami. Następnie dodajemy masło i starannie nacieramy każdy kawałek. Na wierzchu układamy cebulkę.
Całość przenosimy na blachę lub do formy żaroodpornej i pieczemy przez godzinę. Jeśli pokroiliśmy ziemniaki na frytki, sprawdzamy je po 30-35 minutach. Możliwe, że już będą gotowe. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na doskonałe dania z ziemniakami. Polecamy prostą i tanią zapiekankę z dodatkiem mięsa mielonego oraz babkę ziemniaczaną z boczkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o suszeniu grzybów. Strzelczyk ma znacznie lepszy patent. Już nigdy nie zrobisz inaczej
Obłędne kotlety mielone z grzybami leśnymi. Momentalnie znikają z talerzy