Prosty, domowy chleb z chrupiącą skórką. Nie potrzebujesz nawet zakwasu
Unoszącego się w powietrzu zapachu świeżego, domowego chleba nie da się pomylić z niczym innym. Ten aromat stanowi zapowiedź delikatnego białego miąższu zamkniętego w chrupiącej, rumianej skórce. Taki przywilej nie jest już zarezerwowany dla nielicznych osób wyposażonych w odpowiednią wiedzę oraz sprzęt. Mamy recepturę, z którą w prosty sposób przygotujesz pieczywo we własnej kuchni.
Do przygotowania domowego chleba nie potrzebujesz zakwasu ani specjalnej maszyny do pieczenia. Zaledwie kilka składników wystarczy do własnoręcznego wyczarowania smakowitych bochenków. Sprawdź ten przepis koniecznie i zaskocz domowników.
Przepis na chrupiący domowy chleb
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
olej do wysmarowania foremek
Jak w prosty sposób upiec domowy chleb?
Mąkę na domowy chleb przesiej do dużej miski. Dodaj do niej sól, cukier i dobrze wymieszaj. Następnie dosyp suche drożdże i połącz wszystkie sypkie składniki.
Do miski z mąką na domowy chleb dolej 2 szklanki ciepłej wody. Przemieszaj zawartość naczynia i dolej do niego 2 łyżki oliwy. Otrzymane w ten sposób ciasto wyrabiaj z początku szpatułą, a następnie ręcznie, aż do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Gotowe ciasto uformuj w kulę i odstaw pod przykryciem na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Z wyrośniętego ciasta na domowy chleb wypuść powietrze, naciskając je delikatnie dłonią. Następnie masę przełóż na obsypany mąką blat i wyrabiaj jeszcze przez kilka chwil. Na koniec podziel ją na dwie, równe części. Każdą z nich zagnieć i zawiń w niewielki, zgrabny rulonik.
2 foremki keksówki (lub podobnej wielkości) wysmaruj dokładnie odrobiną oleju. Do każdej z nich włóż porcję ciasta na domowy chleb. Ugnieć całość, aby dobrze wypełniła puste przestrzenie. Domowy chleb w foremkach odstaw przykryty ściereczką na kolejne 40 minut.
Po upływie tego czasu foremki z domowym chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 30-40 minut. Jeszcze ciepłe bochenki wyjmij ostrożnie z foremek, ułóż na kratce z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Poznaj niezwykły sposób pieczenia chleba w słoiku. Prosty chleb z kaszy jaglanej to bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnego pieczywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Łazanki zapiekane z kapustą i grzybami. Proste, szybkie, smakują każdego dnia
Jak zaparzyć kawę bez ekspresu? 3 sposoby na niezwykle aromatyczny napój
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama