Smakosze.pl Przepisy Soczysta wątróbka z piekarnika. Prosty sposób na lekki obiad
canva/zeleno

Soczysta wątróbka z piekarnika. Prosty sposób na lekki obiad

31 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Wątróbka pieczona z cebulą i majerankiem zachwyci smakiem każdego miłośnika podrobów. Mięso jest soczyste i delikatne, idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Wątróbka z piekarnika będzie gotowa po 30 minutach.

Wątróbkę drobiową przed pieczeniem myję, czyszczę i zalewam zimnym mlekiem, następnie odstawiam na dwie godziny. Mleko doskonale neutralizuje nadmierną goryczkę i sprawia, że mięso jest jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne . Po namaczaniu mięsa, dokładnie je suszę, to również bardzo ważny etap przygotowywania podrobów.

Wątróbkę z piekarnika przygotowuję z pokrojoną w słupki cebulą i suszonym majerankiem, te dwa składniki dodają doskonałego aromatu. Pieczona wątróbka jest bardzo soczysta i smaczna, jest również o wiele łatwiejsza w przygotowaniu. Koniec z olejem, smażeniem i pryskającym tłuszczem.

Nigdy nie doprawiam wątróbki solą i pieprzem przed obróbką termiczną, ponieważ wtedy wątróbka będzie twarda niczym podeszwa buta, będzie gumowata i niesmaczna. Przyprawy dodaję po usmażeniu, zaraz przed podaniem, to sekret doskonałego smaku.

Soczysta wątróbka z piekarnika, idealna na szybki i pyszny obiad

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych

  • mleko do namoczenia

  • 2 większe cebule

  • majeranek suszony

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz mielony

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić soczystą i delikatną wątróbkę drobiową z piekarnika?

Wątróbki umyj, oczyść, przełóż do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dokładnie osusz mięso i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.

Do naczynia wsyp pokrojone cebule, całość oprósz suszonym majerankiem i wymieszaj. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz 30 minut, po upieczeniu oprósz solą, pieprzem, ponownie wymieszaj i podaj, smacznego.

Wątróbkę możemy przygotować w wielu wersjach- tu poznasz przepis na soczystą wątróbkę z cebulą i gruszką. Wątróbkę przygotuj również z jabłkiem , podroby z owocami smakują wyśmienicie.

Suszony majeranek
canva/ ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy