Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt się jej nie oprze
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.04.2022 22:38

Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt się jej nie oprze

Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt jej się nie oprze
canva/Elena_Danileiko

Wątróbka drobiowa jest wyśmienitym daniem. Odpowiednio przygotowana jest miękka, soczysta. Mięso przełam czerwoną cebulką i słodkim owocem, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na idealnie soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.

Wątróbka jest mięsem, które świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami. Najlepiej smakuje jednak w towarzystwie owoców, jak jabłka, śliwki, maliny, gruszki. Smażone podroby z dodatkiem cebuli i gruszki to chyba najlepsze połączenie. Danie podaj z ugotowanymi ziemniakami lub miksem sałat, a wszyscy będą zachwyceni.

Przed smażeniem dokładnie oczyść i osusz wątróbkę, następnie oprósz ją pieprzem i obtocz w mące. Sól dodaj dopiero pod sam koniec obróbki termicznej, w przeciwnym wypadku mięso będzie twarde i niesmaczne.

Nigdy nie zdejmuj wątróbki z patelni przy pomocy widelca, ponieważ możesz się oparzyć. Nakłute mięso bardzo pryska, najlepiej sprawdzą się więc specjalne szczypce. Wątróbkę smaży się zwykle około 6-7 minut, jednak zawsze sprawdź jeden kawałek, niekiedy większe partie mogą być krwiste w środku i będą wymagały dłuższego smażenia.

Wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • mąka

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • duża cebula czerwona

  • 2 twarde gruszki

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki?

Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprósz pieprzem i obtocz w mące i odstaw. Gruszki obierz ze skóry, wyjmij gniazda nasienne.

Owoce pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, cebulę pokrój w słupki. Na oliwie zeszklij cebulkę, następnie zmniejsz gaz na najmniejszy, dodaj gruszki i smaż kilka minut, aż owoce zmiękną. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż przygotowane wcześniej wątróbki.

Mięso smaż pod przykryciem przez około 6-7 minut, pod koniec smażenia oprósz wątróbkę solą i dodaj cebulę i gruszkę. Całość smaż jeszcze chwilę i podaj od razu z chlebem lub ziemniakami, smacznego.

Gruszki na desce

Źródło zdjęcia: canva/ sergiimostovyi Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Danie Kurczak