Smakosze.pl
Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt jej się nie oprze

canva/Elena_Danileiko

Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt się jej nie oprze

25 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Wątróbka drobiowa jest wyśmienitym daniem. Odpowiednio przygotowana jest miękka, soczysta. Mięso przełam czerwoną cebulką i słodkim owocem, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na idealnie soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.

Wątróbka jest mięsem, które świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami. Najlepiej smakuje jednak w towarzystwie owoców, jak jabłka, śliwki, maliny, gruszki. Smażone podroby z dodatkiem cebuli i gruszki to chyba najlepsze połączenie. Danie podaj z ugotowanymi ziemniakami lub miksem sałat, a wszyscy będą zachwyceni.

młode ziemniaki

Jak gotować młode ziemniaki? Kluczowe są 4 zasady

CZYTAJ DALEJ

Przed smażeniem dokładnie oczyść i osusz wątróbkę, następnie oprósz ją pieprzem i obtocz w mące. Sól dodaj dopiero pod sam koniec obróbki termicznej, w przeciwnym wypadku mięso będzie twarde i niesmaczne.

Nigdy nie zdejmuj wątróbki z patelni przy pomocy widelca, ponieważ możesz się oparzyć. Nakłute mięso bardzo pryska, najlepiej sprawdzą się więc specjalne szczypce. Wątróbkę smaży się zwykle około 6-7 minut, jednak zawsze sprawdź jeden kawałek, niekiedy większe partie mogą być krwiste w środku i będą wymagały dłuższego smażenia.

Wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • mąka

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Dodatkowo:

  • duża cebula czerwona

  • 2 twarde gruszki

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki?

Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprósz pieprzem i obtocz w mące i odstaw. Gruszki obierz ze skóry, wyjmij gniazda nasienne.

Owoce pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, cebulę pokrój w słupki. Na oliwie zeszklij cebulkę, następnie zmniejsz gaz na najmniejszy, dodaj gruszki i smaż kilka minut, aż owoce zmiękną. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż przygotowane wcześniej wątróbki.

Mięso smaż pod przykryciem przez około 6-7 minut, pod koniec smażenia oprósz wątróbkę solą i dodaj cebulę i gruszkę. Całość smaż jeszcze chwilę i podaj od razu z chlebem lub ziemniakami, smacznego.

Gruszki na desce

Źródło zdjęcia: canva/ sergiimostovyi

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Zaskakujący trick

  • Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć

  • Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da

Źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >
Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >