Idealnie soczysta wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki. Nikt się jej nie oprze
Wątróbka drobiowa jest wyśmienitym daniem. Odpowiednio przygotowana jest miękka, soczysta. Mięso przełam czerwoną cebulką i słodkim owocem, a wszyscy będą zachwyceni. Poznaj przepis na idealnie soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki.
Wątróbka jest mięsem, które świetnie łączy się z przeróżnymi dodatkami. Najlepiej smakuje jednak w towarzystwie owoców, jak jabłka, śliwki, maliny, gruszki. Smażone podroby z dodatkiem cebuli i gruszki to chyba najlepsze połączenie. Danie podaj z ugotowanymi ziemniakami lub miksem sałat, a wszyscy będą zachwyceni.
Przed smażeniem dokładnie oczyść i osusz wątróbkę, następnie oprósz ją pieprzem i obtocz w mące. Sól dodaj dopiero pod sam koniec obróbki termicznej, w przeciwnym wypadku mięso będzie twarde i niesmaczne.
Nigdy nie zdejmuj wątróbki z patelni przy pomocy widelca, ponieważ możesz się oparzyć. Nakłute mięso bardzo pryska, najlepiej sprawdzą się więc specjalne szczypce. Wątróbkę smaży się zwykle około 6-7 minut, jednak zawsze sprawdź jeden kawałek, niekiedy większe partie mogą być krwiste w środku i będą wymagały dłuższego smażenia.
Wątróbka z dodatkiem cebuli i gruszki
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
mąka
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
duża cebula czerwona
2 twarde gruszki
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Jak zrobić soczystą wątróbkę z dodatkiem cebuli i gruszki?
Wątróbkę dokładnie oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprósz pieprzem i obtocz w mące i odstaw. Gruszki obierz ze skóry, wyjmij gniazda nasienne.
Owoce pokrój na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny, cebulę pokrój w słupki. Na oliwie zeszklij cebulkę, następnie zmniejsz gaz na najmniejszy, dodaj gruszki i smaż kilka minut, aż owoce zmiękną. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż przygotowane wcześniej wątróbki.
Mięso smaż pod przykryciem przez około 6-7 minut, pod koniec smażenia oprósz wątróbkę solą i dodaj cebulę i gruszkę. Całość smaż jeszcze chwilę i podaj od razu z chlebem lub ziemniakami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ sergiimostovyi Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto położyć kostkę lodu na mięso na grillu? Zaskakujący trick
Smakowita zupa szczawiowa według Karola Okrasy. 1 składnik może zaskoczyć
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
Źródło: mniammniam.com