Soczyste i delikatne kotlety z filetów z kurczaka
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, sięgnij po filet z kurczaka. Z niego przygotujesz na przykład kotlety z piersi kurczaka. Podobne nieco do schabowych, ale bardziej delikatne i soczyste. Będą doskonałe z ziemniakami lub ryżem oraz z dużą porcją surówki.
Filet z piersi kurczaka lubią ci, co dbają o linię i ci, co nie chcą marnować czasu na gotowanie. Pierś kurczaka jest delikatną i bardzo chudą częścią mięsa i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia i zapiekania, a także do gotowania na parze. Najszybciej jednak zrobisz z niej danie z patelni. Na przykład takie jak chrupiące kotlety.
Soczyste i delikatne kotlety z piersi kurczaka
Składniki:
-
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
-
3/4 szklanki mleka
-
sól, pieprz
-
1 jajko
-
1 szklanka tartej bułki
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z piersi kurczaka
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Każdy filet przekrój w poprzek na 2-3 płaty. Każdy delikatnie rozbij kuchennym młotkiem.
Rozbite filety umieść w miseczce, zalej je mlekiem, przykryj, wstaw na około pół godziny do lodówki.
Filety wyjmij z mleka, osącz. Każdy oprósz pieprzem, delikatnie wklep przyprawę w mięso. W głębszym talerzu rozmieszaj jajko z łyżką mleka, na drugi wysyp tartą bułkę.
Rozgrzej patelnię, wlej na nią sporą ilość oleju. Kotlety zanurzaj najpierw w jajku, a potem obtocz w tartej bułce. Kładź na rozgrzany olej i smaż, aż z dwóch stron będą rumiane.
Kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj tak, jak lubisz, np. z ziemniakami z wody lub pieczonymi albo z ugotowanym ryżem i porcją surówki.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na szybkie dania z kurczaka. Zobacz, jak przygotować kurczaka w sosie miodowo-musztardowym , a także jak zrobić placuszki z dodatkiem kurczaka .
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujemywdomu