Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji
Kotlety mielone według przepisu Jakuba Kuronia są niezwykle soczyste i pełne smaku. Znany kucharz mięso przygotowuje w odpowiedni sposób, następnie doprawia je cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Tak przygotowane kotlety będą idealnym daniem obiadowym i posmakują całej rodzinie.
Jakub Kuroń kotlety mielone przygotowuje z łopatki lub karkówki wieprzowej. To mięso z przerostami włókien i tłuszczu, dzięki którym kotlety są niezwykle soczyste. Tłuszcz jest również naturalnym ośnikiem smaku. Po zmieleniu mięsa wlej do niego odrobinę zimnej wody i wyrabiaj ręcznie przez chwilę. To skuteczny sposób na spulchnienie wieprzowiny.
Przygotowane w ten sposób mięso Kuroń doprawia również cebulą, czosnkiem i suszonym majerankiem. Kotlety mielone nie dość, że są o wiele smaczniejsze i wyraźne, to zachwycają soczystością. Odpowiedni rodzaj mięsa i spulchnienie to sekret doskonałych kotletów.
Kotlety mielone podaj z ulubionymi dodatkami. Gorąco polecam puree z ziemniaków lub kalafiora oraz surówkę. Kapusta pekińska, czerwona kapusta, czy tarte buraki do tradycyjnej potrawy pasują idealnie. Mięso smaż na mocno rozgrzanym oleju. Zimny tłuszcz sprawi, że kotlety będą ciężkie i tłuste.
Soczyste kotlety mielone. Klasyka w najlepszym wydaniu
Składniki:
-
500 g łopatki lub karkówki wieprzowej
-
duża cebula
-
ząbek czosnku
-
czerstwa kajzerka
-
mleko do namoczenia bułki
-
łyżeczka suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
jajko
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
-
4 łyżki zimnej wody
Jak przyrządzić idealne kotlety mielone? Kuroń zdradził swój sposób
Mięso umyj, oczyść i zmiel w maszynce, następnie przełóż do miski. Wlej 4 łyżki zimnej wody i wyrabiaj mięso, żeby dobrze je spulchnić, odstaw. Kajzerkę namocz w mleku. Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa.
Dodaj również namoczoną bułkę, wbij jajko, wsyp majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez około 15- 20 minut. Podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Przygotuj również marynowane udka z kurczaka przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz podzielił się przepisem na rozgrzewającą zupę z pora , jest idealna na jesienne chłody.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu
-
Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama