Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.10.2022 15:53

Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz

Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz. Pamiętaj tylko o chrupiącym dodatku
canva/ Fudio

Zupa z pora według przepisu Jakuba Kuronia zachwyci wszystkich zabieganych. Danie jest proste w przygotowaniu, tanie i smakuje rewelacyjnie. Zupę podajmy z domowymi grzankami czosnkowymi. Możecie być pewni, że wszyscy poproszą o dokładkę.

Zupy-krem są niezwykle pożywnymi i zdrowymi zupami. Jesienią postawmy na dania rozgrzewające i wzmacniające odporność, np. zupę z dyni, czosnku, czy właśnie zupę z pora. Zupa z przepisu Jakuba Kuronia wychodzi niezwykle aromatyczna dzięki dodatkowi gałki muszkatołowej i świeżej zieleniny.

Na stronie kuron.com.pl Jakub Kuroń publikuje wiele ciekawych przepisów na dania główne, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na zupę z pora wykorzystany w artykule. Zupa krem z pora jest gotowa dosłownie po 30 minutach, a jej smak zachwyci każdego domownika.

Do ugotowania zupy z pora potrzebujemy również kilku ziemniaków, masła, śmietany, bulionu i przypraw. Zamiast bulionu możemy wykorzystać również rosół z poprzedniego dnia. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, kleksem kwaśnej śmietany i siekaną zieleniną. Wtedy smakuje najlepiej.

Przepis na szybką zupę z pora idealną na jesienny obiad

Składniki:

  • 2 duże pory

  • 3-4 ziemniaki

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu

  • 2-3 łyżki masła

  • mielona gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • szczypiorek lub natka pietruszki do podania

  • kwaśna śmietana do podania

Składniki na grzanki czosnkowe:

  • kilka kromek pieczywa

  • czosnek granulowany

  • masło

  • zioła prowansalskie

Jak ugotować aromatyczną zupę z pora według przepisu Jakuba Kuronia?

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pory oczyść, pokrój w krążki i smaż w garnku na maśle 10-15 minut. Następnie dodaj ziemniaki, całość oprósz solą, pieprzem i smaż jeszcze kilka minut.

Całość zalej gorącym bulionem. Zupę gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Zupę zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przygotuj grzanki: kromki chleba posmaruj masłem, oprósz czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi, następnie podsmaż na patelni grillowej lub w opiekaczu. Pieczywo pokrój w kostkę.

Zupę z pora podaj z grzankami, kleksem śmietany i posiekaną zieleniną. Ugotuj również aromatyczny krem z dyni oraz krem z marchewki.

Por
canva/sanapadh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Tagi: Zupa Danie Masło