Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu
Piłkarskim zmaganiom towarzyszą wielkie emocje. Zamiast zagryzać paznokcie, lepiej uraczyć się smakowitą przekąską. Takie właśnie są nasze cebulowe mini pizze. Chrupiące placuszki z aromatycznymi dodatkami bez wątpienia umilą towarzyskie spotkanie kibiców.
Mini pizze z cebulą przygotowuje się na cieście drożdżowym. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, jednak wymaga odpowiedniego zapasu czasu do wyrośnięcia. Potem wystarczy zaledwie 10-15 minut w piekarniku. Mini pizze z cebulą to iście mistrzowski pomysł na pyszną przekąskę.
Przepis na mini pizze
Składniki na ciasto:
1/2 opakowania drożdży w proszku
2/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
450 g mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli
Składniki na wierzch:
12 szalotek (lub 2 duże cebule)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego
5 łyżek oliwy
2 łyżki ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Mistrzowskie mini pizze na mecz krok po kroku
Do dużej miski wsyp mąkę, sól i drożdże. Wlej olej i ciepłą wodę, wymieszaj całość drewnianą łyżką, aż niemal cała mąka zostanie wchłonięta. Ciasto drożdżowe na mini pizze wyrabiaj 8-10 minut, aż stanie się elastyczne i przestanie przyklejać się do dłoni.
Po tym czasie kilkukrotnie uderz nim o blat, a następnie uformuj w kulę. Ciasto posmaruj oliwą i przełóż do czystej miski. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 90 minut.
W międzyczasie przygotuj dodatki do mini pizzy. Szalotki obierz i drobno posiekaj. W niewielkim naczyniu połącz wodę z octem i zamarynuj w niej cebulki przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu dokładnie odsącz warzywo.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Szalotki do mini pizzy podduś, a następnie dopraw solą, pieprzem i połową ziół. Zestaw całość z ognia.
Wyrośnięte ciasto na mini pizze rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Za pomocą szklanki lub foremki wycinaj z niego niewielkie kółka i odstaw je na 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu na każdą mini pizzę nakładaj porcję ziołowych szalotek. Wierzch posyp pozostałymi ziołami i skrop oliwą.
Mini pizze ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz 10-15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Mini pizze najlepiej smakują podane od razu po przyrządzeniu.
Ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego przygotujesz łatwo dzięki temu przepisowi. Kultowe krążki cebulowe umilą niejeden mecz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Wiemy, jak usunąć z niego goryczkę
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama