Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z cytrynową nutą. Takich jeszcze nie jadłeś
canva/Yana Gayvoronskaya

Soczyste kotlety mielone z cytrynową nutą. Takich jeszcze nie jadłeś

4 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone po odpowiednim przygotowaniu zachwycają soczystością i pysznym smakiem, jednak można je jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy zetrzeć nieco skórki z cytryny i dodać ją do mięsnej masy. Cytrusowy, orzeźwiający smak sprawi, że odkryjesz mielone na nowo.

Kotlety mielone niezmiennie są bardzo ważną częścią polskiej sztuki kulinarnej i wielu domach chętnie się je przygotowuje. Niekiedy warto jednak zdecydować się na wprowadzenie małych zmian, które dają kolosalne efekty.

Jedną z takich małych zmian jest dodanie do mięsa świeżo startej skórki z cytryny, która oddaje swój świeży cytrusowy posmak. Takie mielone idealnie pasują do żywej, wiosennej aury.

Przepis na kotlety mielone ze skórką cytrynową

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka

  • 1 czerstwa bułka

  • 100 ml mleka

  • 1 cytryna

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • mąka

Zacznij od oczyszczenia filetów z błonek i żyłek, pokrojenia na mniejsze kawałki i zmielenia ich w maszynce do mięsa. Bułkę zalej mlekiem, cebulę i czosnek obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj.

Do mięsa dodaj odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, czosnek, świeżo startą skórkę z wyparzonej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz oraz dwa jajka. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita.

Formuj z masy pojedyncze kotlety i każdy obtocz w mące. Wykładaj je na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z obu stron na złoty kolor, a po ugotowaniu przekładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Kotlety podczas smażenia

Źródło zdjęcia: canva/guliver-max, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy