Soczyste kotlety mielone z cytrynową nutą. Takich jeszcze nie jadłeś
Kotlety mielone po odpowiednim przygotowaniu zachwycają soczystością i pysznym smakiem, jednak można je jeszcze bardziej usprawnić. Wystarczy zetrzeć nieco skórki z cytryny i dodać ją do mięsnej masy. Cytrusowy, orzeźwiający smak sprawi, że odkryjesz mielone na nowo.
Kotlety mielone niezmiennie są bardzo ważną częścią polskiej sztuki kulinarnej i wielu domach chętnie się je przygotowuje. Niekiedy warto jednak zdecydować się na wprowadzenie małych zmian, które dają kolosalne efekty.
Jedną z takich małych zmian jest dodanie do mięsa świeżo startej skórki z cytryny, która oddaje swój świeży cytrusowy posmak. Takie mielone idealnie pasują do żywej, wiosennej aury.
Przepis na kotlety mielone ze skórką cytrynową
Składniki:
-
1 kg piersi z kurczaka
-
1 czerstwa bułka
-
100 ml mleka
-
1 cytryna
-
2 jajka
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
sól
-
pieprz
-
olej
-
mąka
Zacznij od oczyszczenia filetów z błonek i żyłek, pokrojenia na mniejsze kawałki i zmielenia ich w maszynce do mięsa. Bułkę zalej mlekiem, cebulę i czosnek obierz ze skórki, a następnie drobno posiekaj.
Do mięsa dodaj odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, czosnek, świeżo startą skórkę z wyparzonej cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz oraz dwa jajka. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita.
Formuj z masy pojedyncze kotlety i każdy obtocz w mące. Wykładaj je na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z obu stron na złoty kolor, a po ugotowaniu przekładaj na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.
Źródło zdjęcia: canva/guliver-max, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić perfekcyjne naleśniki? Mamy garść najlepszych porad
-
Przepis na wielkanocny żurek z chrzanem. Staropolska odsłona kultowej zupy
-
Kultowa marchewka z groszkiem według przepisu Ewy Wachowicz. Klasyczny dodatek obiadowy
Źródło: beszamel.se.pl