Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z musztardą i śmietaną
canva/from_my_point_of_view

Soczyste kotlety mielone z musztardą i śmietaną

30 stycznia 2022

Marzą wam się wyjątkowe w smaku i cudownie soczyste kotlety mielone? Do mięsa dodajcie musztardy i śmietany, a właśnie takie uzyskacie. Przepis jest prosty, a efekty zaskoczą nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Mielone z dodatkami to doskonały pomysł na odświeżenie kulinarnej klasyki. Z pewnością wypróbowaliście już przepisy na te kotlety z pieczarkami czy żółtym serem . Dodając do mięsa musztardy i śmietany , także wzbogacicie ich smak. Jednocześnie korzystnie wpłyniecie na konsystencję mielonych . Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Przepis na delikatne mielone z musztardą i śmietaną

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 średnia cebula

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 jajo

  • pół szklanki bułki tartej + do obtoczenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do miski. Wbijamy jajko, a następnie dodajemy musztardę i śmietanę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy go z mięsem i posiekaną natką pietruszki. Wsypujemy bułkę tartą.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie formujemy z niej niewielkie okrągłe kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mielone do czasu, aż będą rumiane z obu stron.

Patelnię przykrywamy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Mięso dusimy przez chwilę, aby na pewno "doszło". Gotowe kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Najlepiej smakują z ugotowanymi ziemniakami i delikatną surówką np. z selera .

Wskazówki: kotlety będą lżejsze, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Skorzystajcie z tego patentu, jeśli nie macie ochoty sięgać po tłusty nabiał.

Świeża śmietana w misce
Śmietana dobrze wpływa na konsystencję mielonych

Źródło zdjęcia: canva/estefaniavizcaino

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy