Smakosze.pl
Słodka surówka z selerem — zimowy skarb

canva/PoppyB

Zachwycająca słodyczą, lekka surówka z selera z dodatkami

11 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surówki są obowiązkowym elementem tradycyjnego polskiego obiadu. Do ich przygotowania warto wybierać sezonowe warzywa o wyrazistym smaku. Kryteria te idealnie spełnia seler, który wyśmienicie smakuje w słodkiej kombinacji z dodatkiem jabłka i rodzynek. Ta surówka to zimowy obiadowy ideał. Skusicie się?

Warzywa korzeniowe są idealnym materiałem na zimową surówkę. Seler w połączeniu z jabłkami i rodzynkami będzie nie tylko przyjemnie słodki, ale też dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Spróbujcie tej kompozycji koniecznie.

Projekt bez tytułu - 2022-01-11T222012.423

Na jakim mięsie najlepiej ugotować krupnik, aby miał najlepszą konsystencję?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszną słodką surówkę z selera

Składniki:

  • 300 g korzenia selera

  • 200 g słodkich jabłek

  • 80 g rodzynek

  • 30 g orzechów włoskich (opcjonalnie)

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z jabłkiem postępujemy analogicznie, usuwając dodatkowo gniazda nasienne. Seler i jabłko umieszczamy w dużej misce.

Dodajemy do nich rodzynki i pokruszone orzechy włoskie, jeśli ich używamy. Łączymy je z sokiem z cytryny, majonezem i jogurtem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Dobrze smakuje z ziemniaczanym purée i kotletem z marchewki.

Wskazówki:

  • Surówka wyjdzie nieco inna w zależności od odmiany jabłek użytych do jej wykonania. Szczególnie polecamy delikatnie anyżkową galę. Będzie smaczna zwłaszcza wtedy, gdy dodajecie orzechów.

  • Użyjcie jogurtu sojowego i majonezu przygotowanego na bazie aquafaby, a surówka będzie odpowiednia dla wegan. Smak będzie równie wyborny.

Korzeń selera na blacie

Korzeń selera jest idealnym materiałem na zimową surówkę

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, cookidoo

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealnie soczysty befsztyk po angielsku - gratka dla mięsożerców

Czytaj więcej >