Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająca słodyczą, lekka surówka z selera z dodatkami

Zachwycająca słodyczą, lekka surówka z selera z dodatkami

Słodka surówka z selerem — zimowy skarb
canva/PoppyB

Surówki są obowiązkowym elementem tradycyjnego polskiego obiadu. Do ich przygotowania warto wybierać sezonowe warzywa o wyrazistym smaku. Kryteria te idealnie spełnia seler, który wyśmienicie smakuje w słodkiej kombinacji z dodatkiem jabłka i rodzynek. Ta surówka to zimowy obiadowy ideał. Skusicie się?

Warzywa korzeniowe są idealnym materiałem na zimową surówkę. Seler w połączeniu z jabłkami i rodzynkami będzie nie tylko przyjemnie słodki, ale też dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Spróbujcie tej kompozycji koniecznie.

Przepis na pyszną słodką surówkę z selera

Składniki:

  • 300 g korzenia selera

  • 200 g słodkich jabłek

  • 80 g rodzynek

  • 30 g orzechów włoskich (opcjonalnie)

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z jabłkiem postępujemy analogicznie, usuwając dodatkowo gniazda nasienne. Seler i jabłko umieszczamy w dużej misce.

Dodajemy do nich rodzynki i pokruszone orzechy włoskie, jeśli ich używamy. Łączymy je z sokiem z cytryny, majonezem i jogurtem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Dobrze smakuje z ziemniaczanym purée i kotletem z marchewki.

Wskazówki:

  • Surówka wyjdzie nieco inna w zależności od odmiany jabłek użytych do jej wykonania. Szczególnie polecamy delikatnie anyżkową galę. Będzie smaczna zwłaszcza wtedy, gdy dodajecie orzechów.

  • Użyjcie jogurtu sojowego i majonezu przygotowanego na bazie aquafaby, a surówka będzie odpowiednia dla wegan. Smak będzie równie wyborny.

Korzeń selera na blacie
Korzeń selera jest idealnym materiałem na zimową surówkę

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis, cookidoo

Zapraszamy na nasz Instagram