Zachwycająca słodyczą, lekka surówka z selera z dodatkami
Surówki są obowiązkowym elementem tradycyjnego polskiego obiadu. Do ich przygotowania warto wybierać sezonowe warzywa o wyrazistym smaku. Kryteria te idealnie spełnia seler, który wyśmienicie smakuje w słodkiej kombinacji z dodatkiem jabłka i rodzynek. Ta surówka to zimowy obiadowy ideał. Skusicie się?
Warzywa korzeniowe są idealnym materiałem na zimową surówkę. Seler w połączeniu z jabłkami i rodzynkami będzie nie tylko przyjemnie słodki, ale też dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Spróbujcie tej kompozycji koniecznie.
Przepis na pyszną słodką surówkę z selera
Składniki:
300 g korzenia selera
200 g słodkich jabłek
80 g rodzynek
30 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z jabłkiem postępujemy analogicznie, usuwając dodatkowo gniazda nasienne. Seler i jabłko umieszczamy w dużej misce.
Dodajemy do nich rodzynki i pokruszone orzechy włoskie, jeśli ich używamy. Łączymy je z sokiem z cytryny, majonezem i jogurtem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy do obiadu. Dobrze smakuje z ziemniaczanym purée i kotletem z marchewki.
Wskazówki:
Surówka wyjdzie nieco inna w zależności od odmiany jabłek użytych do jej wykonania. Szczególnie polecamy delikatnie anyżkową galę. Będzie smaczna zwłaszcza wtedy, gdy dodajecie orzechów.
Użyjcie jogurtu sojowego i majonezu przygotowanego na bazie aquafaby, a surówka będzie odpowiednia dla wegan. Smak będzie równie wyborny.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis, cookidoo