Smakosze.pl Przepisy Soczyste kotlety mielone z płatkami owsianymi bez bułki tartej i jajek. W sam raz na obiad
canva/arfo, Getty Images

Soczyste kotlety mielone z płatkami owsianymi bez bułki tartej i jajek. W sam raz na obiad

25 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety mielone wcale nie potrzebują jajek ani bułki tartej, aby wyszły soczyste i rozpływające się w ustach. Niżej prezentujemy mielone z płatkami owsianymi, które doskonale zastępują brakujące składniki. To także idealna alternatywa dla osób, które nie mogą spożywać jajek, lecz smak kotletów jest dla nich zbyt dobry, aby móc z nich zrezygnować.

Kotlety mielone z płatkami owsianymi w smaku nie różnią się praktycznie niczym od tradycyjnych. Co więcej, płatki doskonale kumulują w sobie wilgoć, co pozwala uzyskać nadzwyczajnie soczyste danie.

Przepis na kotlety mielone z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki płatków owsianych górskich

  • 1 ząbek czosnku

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od własnoręcznego zmielenia mięsa wieprzowego w maszynce. Jeśli nie masz jej w swojej kuchni, poproś rzeźnika o zmielenie w sklepie. Dzięki temu masz pewność, że w mięsie nie ma żadnych niechcianych składników. Płatki owsiane zalej 100 ml gorącej wody i odstaw je na bok na 20 minut, aby wchłonęły wodę i spęczniały. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na patelni z olejem do zeszklenia. Mięso mielone przełóż do miski, wrzuć do niego ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone płatki owsiane. Dopraw masę solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a następnie dokładnie ją wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy pojedyncze kotlety. Smaż je z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/papkin, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy