Smakosze.pl

canva/papkin

Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Polecamy przepis na tani i prosty obiad. Są nim delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Jeden sprytny patent sprawi, że pulpety będą bardzo delikatne i dosłownie rozpłyną się w ustach. Wystarczy, że nie zdecydujemy się na wcześniejsze podsmażenie pulpetów. Podaj je, z czym lubisz — z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.

Z mięsa mielonego można przygotować nie tylko kotlety, ale też pulpety. Są one delikatniejsze i lżej strawne, głównie dlatego, że nie są smażone. Ten patent sprawia też, że pulpety dosłownie rozpływają się w ustach. Gwarantujemy, że taki obiad pokochają dorośli i dzieci.

Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa, np. indyczego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartej bułki

  • zioła prowansalskie

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 5-6 łyżek mąki

  • 500 ml bulionu

  • pęczek koperku

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie pulpetów

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przestudź ją, dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem i tartą bułką.

Do mięsa dodaj też zioła prowansalskie, paprykę, sól i przyprawy. Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią.

Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w mące. W garnku zagotuj bulion, włóż do niego pulpety. Gotuj je ok. 15 minut.

Koperek opłucz, posiekaj, dodaj do bulionu. 2 łyżki mąki rozmieszaj w śmietance, rozprowadź częścią wywaru, dodaj do reszty bulionu. Wymieszaj, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku.

Po więcej pomysłów na dania z mielonego mięsa zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na zapiekankę ryżową z mięsem mielonym , a także na gulasz z mięsa mielonego .

pulpety
pulpety

Źródło zdjęcia: canva/FotoDuets

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ania-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >