Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad
Polecamy przepis na tani i prosty obiad. Są nim delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Jeden sprytny patent sprawi, że pulpety będą bardzo delikatne i dosłownie rozpłyną się w ustach. Wystarczy, że nie zdecydujemy się na wcześniejsze podsmażenie pulpetów. Podaj je, z czym lubisz — z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Z mięsa mielonego można przygotować nie tylko kotlety, ale też pulpety. Są one delikatniejsze i lżej strawne, głównie dlatego, że nie są smażone. Ten patent sprawia też, że pulpety dosłownie rozpływają się w ustach. Gwarantujemy, że taki obiad pokochają dorośli i dzieci.
Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
50 dag mielonego mięsa, np. indyczego
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
zioła prowansalskie
słodka, mielona papryka
sól, pieprz
5-6 łyżek mąki
500 ml bulionu
pęczek koperku
100 ml śmietanki 30 proc.
Przygotowanie pulpetów
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przestudź ją, dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem i tartą bułką.
Do mięsa dodaj też zioła prowansalskie, paprykę, sól i przyprawy. Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią.
Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w mące. W garnku zagotuj bulion, włóż do niego pulpety. Gotuj je ok. 15 minut.
Koperek opłucz, posiekaj, dodaj do bulionu. 2 łyżki mąki rozmieszaj w śmietance, rozprowadź częścią wywaru, dodaj do reszty bulionu. Wymieszaj, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku.
Po więcej pomysłów na dania z mielonego mięsa zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na zapiekankę ryżową z mięsem mielonym, a także na gulasz z mięsa mielonego.
Źródło zdjęcia: canva/FotoDuets
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: ania-gotuje