Smakosze.pl
pulpety w sosie

canva/papkin

Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Przepis na tani i prosty obiad

24 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Polecamy przepis na tani i prosty obiad. Są nim delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym. Jeden sprytny patent sprawi, że pulpety będą bardzo delikatne i dosłownie rozpłyną się w ustach. Wystarczy, że nie zdecydujemy się na wcześniejsze podsmażenie pulpetów. Podaj je, z czym lubisz — z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem.

Z mięsa mielonego można przygotować nie tylko kotlety, ale też pulpety. Są one delikatniejsze i lżej strawne, głównie dlatego, że nie są smażone. Ten patent sprawia też, że pulpety dosłownie rozpływają się w ustach. Gwarantujemy, że taki obiad pokochają dorośli i dzieci.

Sałatka jarzynowa wyjdzie idealnie

Najgorsze błędy popełniane podczas robienia sałatki jarzynowej. Koniecznie ich unikaj

CZYTAJ DALEJ

Delikatne i soczyste pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa, np. indyczego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 1 jajko

  • 2 łyżki tartej bułki

  • zioła prowansalskie

  • słodka, mielona papryka

  • sól, pieprz

  • 5-6 łyżek mąki

  • 500 ml bulionu

  • pęczek koperku

  • 100 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie pulpetów

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Przestudź ją, dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem i tartą bułką.

Do mięsa dodaj też zioła prowansalskie, paprykę, sól i przyprawy. Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią.

Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w mące. W garnku zagotuj bulion, włóż do niego pulpety. Gotuj je ok. 15 minut.

Koperek opłucz, posiekaj, dodaj do bulionu. 2 łyżki mąki rozmieszaj w śmietance, rozprowadź częścią wywaru, dodaj do reszty bulionu. Wymieszaj, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku.

Po więcej pomysłów na dania z mielonego mięsa zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. przepis na zapiekankę ryżową z mięsem mielonym, a także na gulasz z mięsa mielonego.

pulpety

pulpety

Źródło zdjęcia: canva/FotoDuets

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ania-gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >