Smakosze.pl Przepisy Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte
Canva / stocknadia

Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte

29 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukasz smacznej odmiany dla oklepanych kotletów mielonych i schabowych? Koniecznie sprawdź naszą propozycję na siekanego bryzola. Soczyste, smażone mięso zachwyci smakiem absolutnie każdego. Ten pomysł na obiad jest banalnie prosty i znany nie od dziś.

Bryzol od zwykłego mielonego, poza sposobem przygotowania mięsa, odróżnia także szczodry dodatek podsmażonej cebulki. Taką cebule rumieni sią z dodatkiem soli, dzięki czemu jest wyjątkowo miękka, a także nabiera delikatnie słodkiego posmaku. Tak podany kotlet wprost nie ma sobie równych.

Przepis na soczyste kotlety siekane

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 2 duże cebule

  • mąka do obtaczania kotletów

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Pyszne bryzole z cebulką krok po kroku

Mięso na kotlety opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie każdy kawałek drobno posiekaj. Niezbędny do wykonania tego przepisu jest dobrze naostrzony nóż.

Ząbki czosnku obierz, drobno pokrój i dodaj do mięsa na bryzole. Dołóż jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj całość. Z przygotowanej masy formuj niewielkie płaskie kotlety.

Przygotowane bryzole obtocz w mące. Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety musza porządnie zrumienić się z obu stron. Gotowe bryzole odkładaj na bok.

Na patelnię po smażeniu kotletów wyłóż pokrojoną w piórka cebule. Podsmażaj do zeszklenia z dodatkiem szczypty soli, cały czas mieszając. Cebula powinna dokładnie zebrać z patelni cały mięsny smak pozostawiony na jej powierzchni.

Gotowe bryzole podawaj przykryte podsmażoną cebulą. Kotlety najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu. Wyśmienicie komponują się z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.

Koniecznie spróbuj tych pysznych mielonych z niezwykłym dodatkiem . Kotlety z dodatkiem kaszy zaskoczą niejednego łasucha .

Canva / MSPhotographic
Canva / MSPhotographic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy