Soczysty bryzol wieprzowy. Lepszy niż kotlet schabowy i mielony razem wzięte
Szukasz smacznej odmiany dla oklepanych kotletów mielonych i schabowych? Koniecznie sprawdź naszą propozycję na siekanego bryzola. Soczyste, smażone mięso zachwyci smakiem absolutnie każdego. Ten pomysł na obiad jest banalnie prosty i znany nie od dziś.
Bryzol od zwykłego mielonego, poza sposobem przygotowania mięsa, odróżnia także szczodry dodatek podsmażonej cebulki. Taką cebule rumieni sią z dodatkiem soli, dzięki czemu jest wyjątkowo miękka, a także nabiera delikatnie słodkiego posmaku. Tak podany kotlet wprost nie ma sobie równych.
Przepis na soczyste kotlety siekane
Składniki:
-
500 g karkówki wieprzowej
-
3 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
2 duże cebule
-
mąka do obtaczania kotletów
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Pyszne bryzole z cebulką krok po kroku
Mięso na kotlety opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie każdy kawałek drobno posiekaj. Niezbędny do wykonania tego przepisu jest dobrze naostrzony nóż.
Ząbki czosnku obierz, drobno pokrój i dodaj do mięsa na bryzole. Dołóż jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszaj całość. Z przygotowanej masy formuj niewielkie płaskie kotlety.
Przygotowane bryzole obtocz w mące. Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety musza porządnie zrumienić się z obu stron. Gotowe bryzole odkładaj na bok.
Na patelnię po smażeniu kotletów wyłóż pokrojoną w piórka cebule. Podsmażaj do zeszklenia z dodatkiem szczypty soli, cały czas mieszając. Cebula powinna dokładnie zebrać z patelni cały mięsny smak pozostawiony na jej powierzchni.
Gotowe bryzole podawaj przykryte podsmażoną cebulą. Kotlety najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu. Wyśmienicie komponują się z gotowanymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.
Koniecznie spróbuj tych pysznych mielonych z niezwykłym dodatkiem . Kotlety z dodatkiem kaszy zaskoczą niejednego łasucha .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sałatka jarzynowa cioci Marioli zawsze robi furorę. 1 świąteczny dodatek bosko podkręca smak
-
Jak Magda Gessler robi rosół? Jej sekret tkwi w 1 zasadzie. Koniecznie zapamiętaj
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama