Smakosze.pl
Kotlety mielone ze śliwką

canva/Image Professionals GmbH

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

27 Września 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kotlety mielone są klasykiem kuchni polskiej. Jesienią warto skusić się na nietypową odsłonę z dodatkiem śliwek. Przepis babci Reginy jest niezwykle prosty, a danie zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie koniecznie — tak dobrego obiadu dawno nie jedliście.

Dodanie do mielonych lekko słodkiej i wilgotnej śliwki zmienia danie nie do poznania. Kotlety są soczyste, lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Spróbujecie?

Waniliowe naleśniki na maślance

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kotlety mielone ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego

  • 600 g śliwek, najlepiej węgierek

  • 2 twarde kajzerki

  • 250 ml mleka

  • 2 jaja

  • 2 nieduże cebule

  • 100 g kaszy manny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować pyszne kotlety mielone ze śliwką? Prosty patent na niebanalny obiad dla całej rodziny

Bułki umieszczamy w większej misce i zalewamy je mlekiem. Odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Szklimy warzywo na dobrze rozgrzanym oleju i studzimy.

Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy je w ćwiartki. Mięso mielone łączymy z jajkiem, podsmażoną cebulą oraz odciśniętym z nadmiaru płynu miękkim pieczywem. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym wyrabiamy.

Formujemy spłaszczone kulki, w których zamykamy ćwiartki owocu. Niewielkie kotlety mielone obtaczamy w kaszy mannie i smażymy na niewielkim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni, gdy będą delikatnie zrumienione. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniakami oraz lekko słodką surówką np. z marchewki i jabłka.

Na naszej stronie znajdziecie inne proste przepisy na kotlety mielone. Koniecznie wypróbujcie klasyczne połączenie z aromatycznym czosnkiem. Być może też skuszą was mięsne rarytasy z dodatkiem sera.

Kotlety mielone ze śliwką są znakomite

canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >