Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca
Kotlety mielone są klasykiem kuchni polskiej. Jesienią warto skusić się na nietypową odsłonę z dodatkiem śliwek. Przepis babci Reginy jest niezwykle prosty, a danie zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie koniecznie — tak dobrego obiadu dawno nie jedliście.
Dodanie do mielonych lekko słodkiej i wilgotnej śliwki zmienia danie nie do poznania. Kotlety są soczyste, lekkie i wprost rozpływają się w ustach. Spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Spróbujecie?
Przepis na kotlety mielone ze śliwką
Składniki:
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
600 g śliwek, najlepiej węgierek
2 twarde kajzerki
250 ml mleka
2 jaja
2 nieduże cebule
100 g kaszy manny
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować pyszne kotlety mielone ze śliwką? Prosty patent na niebanalny obiad dla całej rodziny
Bułki umieszczamy w większej misce i zalewamy je mlekiem. Odstawiamy do namoczenia. Cebule obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Szklimy warzywo na dobrze rozgrzanym oleju i studzimy.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kroimy je w ćwiartki. Mięso mielone łączymy z jajkiem, podsmażoną cebulą oraz odciśniętym z nadmiaru płynu miękkim pieczywem. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, po czym wyrabiamy.
Formujemy spłaszczone kulki, w których zamykamy ćwiartki owocu. Niewielkie kotlety mielone obtaczamy w kaszy mannie i smażymy na niewielkim ogniu, na dobrze rozgrzanym oleju. Zdejmujemy z patelni, gdy będą delikatnie zrumienione. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniakami oraz lekko słodką surówką np. z marchewki i jabłka.
Na naszej stronie znajdziecie inne proste przepisy na kotlety mielone. Koniecznie wypróbujcie klasyczne połączenie z aromatycznym czosnkiem. Być może też skuszą was mięsne rarytasy z dodatkiem sera.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw