Soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Prosty sposób na pyszne danie
Mamy prosty sposób na pyszne danie. Przygotujcie soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Będzie niezwykle kruchy i smaczny. Wystarczy, że wymoczycie mięso w krowim mleku, a potem je upieczecie. Tak przygotowany schab sprawdzi się jako danie obiadowe, a także na półmisku zimnych mięs.
Schab jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Zachwyca delikatnym smakiem i małą zawartością tłuszczu. Ma też idealny kształt, który nie wymaga formowania przy pomocy siatki czy kuchennej nici. Na stole prezentuje się elegancko i zwykle szybko znika z półmisków.
Gdy przygotujecie schab według naszej receptury, to znaczy wymoczycie go w mleku, z całą pewnością będzie delikatniejszy i bardziej soczysty niż zwykle. Zyska też aksamitne wykończenie i mleczny smak.
Soczysty i delikatny schab pieczony w mleku
Składniki:
-
ok.1,3 kg schabu środkowego bez kości
-
3 ząbki czosnku
-
majeranek
-
sól, pieprz
-
2 łyżki oleju
-
1 l mleka
-
3-4 listki laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
1 cebula
-
1 łyżka mąki
gałka muszkatołowa
Przygotowanie pieczonego schabu
Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go zmiażdżonymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą, pieprzem i łyżką oleju.
Mięso przykryj, wstaw na noc do lodówki. Schab wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Obsmaż na nim schab z każdej strony. Umieść go w żaroodpornym naczyniu.
Do mleka włóż liście laurowe i ziarna ziela. Całość zagotuj. Gorącym mlekiem zalej schab, tak by sięgał do 3/4 wysokości mięsa.
Mięso przykryj, piecz ok. 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso mlekiem. Znowu piecz je 30 minut.
Mięso wyjmij z mleka, zawiń w kawałek folii aluminiowej i wstaw do ciepłego, wyłączonego piekarnika.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Mleko i cebulę umieść w rondelku, podgrzewaj całość, by mleko częściowo odparowało.
Mąkę rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, rozprowadź częścią mleka, wlej do mlecznego sosu, wymieszaj, chwilę gotuj.
Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz go zblendować, by był gładki. Podawaj go do upieczonego schabu.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schab w majonezowej marynacie , a także na schab pieczony w liściach laurowych .
Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
-
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Źródło: przyslijprzepis