Smakosze.pl Przepisy Soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Prosty sposób na pyszne danie
canva/Kamil Zabłocki

Soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Prosty sposób na pyszne danie

23 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Mamy prosty sposób na pyszne danie. Przygotujcie soczysty i delikatny schab pieczony w mleku. Będzie niezwykle kruchy i smaczny. Wystarczy, że wymoczycie mięso w krowim mleku, a potem je upieczecie. Tak przygotowany schab sprawdzi się jako danie obiadowe, a także na półmisku zimnych mięs.

Schab jest jednym z atrakcyjniejszych kawałków wieprzowego mięsa. Zachwyca delikatnym smakiem i małą zawartością tłuszczu. Ma też idealny kształt, który nie wymaga formowania przy pomocy siatki czy kuchennej nici. Na stole prezentuje się elegancko i zwykle szybko znika z półmisków.

Gdy przygotujecie schab według naszej receptury, to znaczy wymoczycie go w mleku, z całą pewnością będzie delikatniejszy i bardziej soczysty niż zwykle. Zyska też aksamitne wykończenie i mleczny smak.

Soczysty i delikatny schab pieczony w mleku

Składniki:

  • ok.1,3 kg schabu środkowego bez kości

  • 3 ząbki czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

  • 1 l mleka

  • 3-4 listki laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka mąki

gałka muszkatołowa

Przygotowanie pieczonego schabu

Schab opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj go zmiażdżonymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą, pieprzem i łyżką oleju.

Mięso przykryj, wstaw na noc do lodówki. Schab wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Na patelni rozgrzej pozostały olej. Obsmaż na nim schab z każdej strony. Umieść go w żaroodpornym naczyniu.

Do mleka włóż liście laurowe i ziarna ziela. Całość zagotuj. Gorącym mlekiem zalej schab, tak by sięgał do 3/4 wysokości mięsa.

Mięso przykryj, piecz ok. 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso mlekiem. Znowu piecz je 30 minut.

Mięso wyjmij z mleka, zawiń w kawałek folii aluminiowej i wstaw do ciepłego, wyłączonego piekarnika.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Mleko i cebulę umieść w rondelku, podgrzewaj całość, by mleko częściowo odparowało.

Mąkę rozmieszaj w odrobinie zimnej wody, rozprowadź częścią mleka, wlej do mlecznego sosu, wymieszaj, chwilę gotuj.

Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz go zblendować, by był gładki. Podawaj go do upieczonego schabu.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na schab w majonezowej marynacie , a także na schab pieczony w liściach laurowych .

mleko
mleko

Źródło zdjęcia: canva/Billion Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy