Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.02.2022 01:00

Zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych

pieczony schab
canva/George Dolgikh

Z pewnością wiele razy piekliście już schab i za każdym razem smakował zupełnie inaczej. Na smak tego delikatnego mięsa wpływają bowiem użyte przyprawy czy marynata. Dziś zaprezentujemy wam zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych. Może od dziś ten stanie się waszym ulubionym?

Liście laurowe są dość popularną przyprawą w naszej kuchni. Dodajemy je zwykle do zup, duszonych mięs czy bigosu. Mają wyrazisty, orzeźwiający smak, który dla niektórych jest nawet zbyt intensywny.

Jeśli jednak jesteście wielbicielami smaku i aromatu listków laurowych, przygotujcie schab ze sporym ich dodatkiem. Dzięki temu mięso będzie niezwykle wyraziste. Schab możecie obłożyć całymi listkami lub tak jak my, posypać pokruszoną przyprawą.

Zaskakujący przepis na schab w liściach laurowych

Składniki:

  • ok. 1,3 kg schabu środkowego bez kości

  • sól

  • pół łyżeczki zmielonego pieprzu

  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1-2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżka rozdrobnionych liści laurowych

Przygotowanie schabu

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Natrzyj je solą i pieprzem, a także granulowanym czosnkiem.

Potem skrop schab sokiem z cytryny, oprósz majerankiem i posmaruj oliwą. Wetrzyj w niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą paprykę i rozdrobnione liście laurowe.

Schab zawiń dokładnie w folię aluminiową. Wstaw na co najmniej dobę do lodówki, by mięso nabrało smaku i aromatu.

Następnego dnia piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Mięso zawinięte w folię włóż do brytfanny, zalej je wodą, tak by sięgała do 1/3 wysokości schabu.

Tak przygotowane mięso zawinąć bardzo szczelnie w folię aluminiową (2-3 warstwy) i włożyć do lodówki na nie mniej niż 24 godziny.

Następnego dnia piekarnik rozgrzej do 190 st. C. Mięso w folii włóż do brytfanny i zalej je wodą, tak by sięgała do 1/3 wysokości schabu. Piecz godzinę, wystudź w folii.

Jeśli szukasz innych, smacznych inspiracji na schab, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na schab duszony w ketchupie i śmietanie, a także na schab nadziewany suszonymi morelami.

liście laurowe
liście laurowe

Źródło zdjęcia: canva/Ekatarina_Lin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: lepszysmak.wordpress

Zapraszamy na nasz Instagram