Sos chrzanowy do wędlin. Pyszny dodatek do mięs
Sos chrzanowy do wędlin to pyszny dodatek do mięs na zimno. Sos chrzanowy pasuje do każdego rodzaju mięsa, podkreśla jego smak i dodaje delikatnej ostrości. Sos przygotuj ze śmietaną, będzie idealny. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do wędlin, idealny na Wielkanoc.
W Wielkanoc na naszych stołach gości przede wszystkim mięso. Pieczony kurczak, schab, karkówka, wędliny, domowa kiełbasa i pasztet smakują rewelacyjnie w towarzystwie aromatycznego i wyraźnego sosu chrzanowego, który przygotujesz w 2-3 minuty.
Od lat podaję sos chrzanowy do mięs, zarówno w święta, jak i do zwykłej kolacji czy posiłku. Jest wiele przepisów na sos chrzanowy, jednak moim zdaniem najsmaczniejszy jest ten z dodatkiem kwaśnej śmietany, która nadaje kremowej konsystencji i łagodzi ostrość.
Nie ma smaczniejszego mięsa od schabu pieczonego z morelą lub śliwką suszona , pieczeń jest idealna zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, w formie mięsa na kanapkę. Pieczeń z sosem chrzanowym mogłabym jeść codziennie.
Jeśli masz ochotę na kiełbasę z chrzanem- tu poznasz przepis na wyśmienitą kiełbasę białą zapiekaną w sosie chrzanowym , jest przepyszna.
Przepis na sos chrzanowy do wędlin
Składniki:
-
2 łyżki chrzanu tartego ze słoika
-
3 łyżki śmietany 18%
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić sos chrzanowy do wędlin?
Śmietanę wymieszaj z chrzanem, dopraw do smaku solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 15-20 minut, żeby składniki dobrze się połączyły, a sos odpowiednio schłodził.
Źródło zdjęcia: canva/fpwing Sos podaj z deską wędlin, kiełbasą, salami. Chrzan świetnie łączy się również z pieczonym mięsem i pasztetem.