Smakosze.pl Przepisy Sos tatarski siostry Anastazji to mistrzostwo świata. 1 składnik zaskoczy każdego
Fot. Canva i facebook/Siostra Anastazja

Sos tatarski siostry Anastazji to mistrzostwo świata. 1 składnik zaskoczy każdego

15 marca 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Słynny sos tatarski idealnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Świetnie pasuje do gotowanych jaj, pieczonego mięsa oraz domowych wędlin. Swój przepis na tą przekąskę ma również niezawodna siostra Anastazja. 1 składnik sosu może jednak zaskoczyć.

Sos tatarski na wielkanocny stół

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. W tym roku świętujemy je 20 kwietnia. Mamy jeszcze trochę czasu na przygotowanie specjalnego świątecznego menu. Nie może zabraknąć w nim sprawdzonych klasyków takich jak: żurek, faszerowane jajka czy kojarzone z tym okresem słodkości - babki i mazurki. Doskonałym dopełnieniem wielkanocnego stołu z pewnością będzie sos tatarski. Ta prosta potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do gotowanych jajek, mięs, wędlin, a nawet serów.

Swój przepis na sos tatarski ma również niezawodna siostra Anastazja. Słynna zakonnica jest autorką poczytnych książek kulinarnych. Zdobyła uznanie wielu Polaków za sprawą prostych przepisów na smaczne dania na każdą okazję. Taki jest też jej patent na sos tatarski.

sos tatarski z cytryną
fot. Canva

Co roku na Wielkanoc podaję ćwikłę z chrzanem z przepisu mojej babci. Wszyscy błagają o dokładki

Sos tatarski siostry Anastazji

Siostra Anastazja przygotowuje sos tatarski według swojej sprawdzonej receptury. Miesza ze sobą kiszone ogórki, marynowane pieczarki, zioła i przyprawy, a następnie zalewa je majonezowym sosem . Niemałe zaskoczenie może budzić dodatek groszku konserwowego. Z powodzeniem jednak, możemy go pominąć, jeśli nie przepadamy za tym składnikiem. Dokładny przepis i listę składników znajdziecie poniżej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Lista składników na sos tatarski według siostry Anastazji:

  • 4 kiszone ogórki
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • puszka groszku konserwowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 łyżeczek musztardy
  • 4 łyżki majonezu
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
kremowy sos tatarski
fot. Canva

Sos tatarski siostry Anastazji - przepis

Wymieszaj majonez z musztardą, dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem. Pokrój w drobną kostkę ogórki kiszone, a marynowane pieczarki na mniejsze kawałki. Odsącz z zalewy groszek konserwowy.

Opłukaj i osusz natkę pietruszki i pęczek koperku, a następnie drobno je posiekaj. Zioła, pieczarki, groszek i ogórki włóż do miski, a następnie zalej je majonezowym sosem. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Smacznego!

Wskazówki:

  • Ogórki kiszone możesz zastąpić ogórkami konserwowymi, a groszek kaparami.
  • Sosem tatarskim możesz zalać ugotowane wcześniej jajka i podać zamiast tradycyjnych jajek w majonezie.

Sprawdź również przepisy na wielkanocną ćwikłę i kolację z ciasta francuskiego .

sos tatarski z przybraniem
fot. Canva
Rozwiń ciasto francuskie i weź 2 składniki. Pyszną kolację zrobisz w 30 minut
W tych sklepach zrobisz zakupy w niedzielę 16 marca. Lista nie jest krótka
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy