Co roku na Wielkanoc podaję ćwikłę z chrzanem z przepisu mojej babci. Wszyscy błagają o dokładki

Święta Wielkanocne powoli się zbliżają. Będzie to z pewnością okazja to spędzenia czasu w gronie rodzinnym, porozmawiania i opowiedzenia różnych historii. A najlepiej to robić w towarzystwie pysznych dań i przekąsek, które zawrócą gościom w głowach. Co warto przygotować? Z pewnością ćwikłę z chrzanem, na którą przepis mamy Wam do zaproponowania.
Wielkanocne potrawy i przekąski
Święta Wielkanocne to bardzo wyjątkowy czas. Jest to niewątpliwie jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła, ale również okazja do tego, żeby spotkać się z rodziną i spędzić szczęśliwie ten czas. Do tego klimat, jaki niosą za sobą te Święta, jest niepodważalnie magiczny, wszelkiego rodzaju dekoracje taki jak pisanki sprawiają, że można poczuć ten świąteczny czas na własnej skórze. Nie można również zapominać o pysznych przekąskach.

Żurek, jajka faszerowane, babka wielkanocna, wędliny, sałatki czy pasztet do klasycznie dania, które muszą obowiązkowo znaleźć się na wielkanocnym stole. Do tej ostatniej szczególnie pasuje ćwikła z chrzanem, która jest bardzo łatwa do przygotowania.

Ćwikła z chrzanem idealna na Wielkanoc
Ćwikła z chrzanem, którą chcemy Wam zaproponować, jest jak z przepisu Babci. Niesamowicie smaczna i aromatyczna. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 4 buraki
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 płaska łyżka soku z cytryny
- cukier
- ulubiona przyprawa podbijająca smak
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną ćwikłę z chrzanem?
Ćwikła z chrzanem koniecznie musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Jest fantastycznym dodatkiem między innymi do pasztetu, który pokrojony w plastry, świetnie będzie smakował, jeśli posmarujemy go wspomnianą ćwikłą. Podobnie wszelkiego rodzaju wędliny. Jej przygotowanie jest banalnie proste, za to smak podbija podniebienie.
W pierwszej kolejności myjemy buraki, umieszczamy we wrzącej wodzie i gotujemy do chwili, aż będą odpowiednio miękkie. Należy zwrócić uwagę na to, że ogień powinien być na poziomie średnim.

Następnie odstawiamy warzywa do ostygnięcia, po czym obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy je do miski i dodajemy płaską łyżkę soku z cytryny. W kolejnym kroku dodajemy starty chrzan. Możemy użyć gotowego lub zetrzeć samodzielnie. Doprawiamy szczyptą soli i cukru, a także dodajemy ulubioną przyprawę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana ćwikła z chrzanem z pewnością bez problemu odnajdzie się na wielkanocnym stole w towarzystwie innych przysmaków.
Sprawdź przepis od Heni na pyszną szarlotkę. Zobacz, jakie zastosowanie mogą mieć zepsute pomidory.





































