Rozwiń ciasto francuskie i weź 2 składniki. Pyszną kolację zrobisz w 30 minut

Nie masz pomysłu na dzisiejszą kolację? Zainspiruj się tym przepisem i przygotuj danie z ciasta francuskiego. To nie tylko sposób na pyszny, ale i szybki posiłek. Zrób, a zachwycisz całą rodzinę. Przygotuj się na liczne dokładki.
Kolacja na ciepło lepsza niż kanapki
W każdym jadłospisie ważne są trzy posiłki – śniadanie, obiad i kolację. Bardzo często rezygnujemy z tego ostatniego na rzecz późnego obiadu i podwieczorka. Mimo wszystko nie warto tego robić, bo kolacja to ważny posiłek, który pomaga kontrolować i utrzymywać stałą wagę ciała. W dodatku, jak można zrezygnować z ostatniego posiłku w ciągu dnia, kiedy możesz zrobić tak fantastyczne danie z ciasta francuskiego, jak to z poniższego przepisu?
Przygotowane według niego paszteciki z pieczarkami nie mają sobie równych. Są lekkie, czyli dokładnie takie, jaki powinien być ten posiłek, a w dodatku są obłędnie smaczne. To zdecydowanie lepszy wybór niż sztampowe kanapki, więc zaryzykuj i zaskocz przy tym wszystkich domowników. Z tą recepturą efekt gwarantowany.

Kolacja z ciasta francuskiego i kilku dodatków
Jak już wiesz, paszteciki na kolację powstają z ciasta francuskiego. Oprócz głównego składnika potrzebne będą także te, z których powstanie farsz. Składa się on głównie z pieczarek i cebuli. Niezbędne okażą się także przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Wszystkie produkty wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko (opcjonalnie)
- pieprz
- sól

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego
Przygotowanie pasztecików rozpocznij od przygotowania farszu. W tym celu pieczarki i cebulę należy obrać, umyć, a następnie drobno pokroić. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Po chwili wsyp pieczarki i smaż je, do momentu aż całkowicie odparuje z nich woda. Na koniec składniki przypraw pieprzem i solą. Wymieszaj i gotowe.
Na stolnicy rozłóż ciasto francuskie. Podziel je na trzy części wzdłuż krótszego boku. Na środek każdego z nich rozłóż podłużny pasek farszu. Ciasto zawiń w rulon i pokrój na małe paszteciki.
Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Paszteciki piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 15-20 minut, do momentu zarumienienia. Możesz podawać je zarówno na ciepło, jak i na zimno. W obu wersjach smakują obłędnie.
Sprawdź, jak pomysłowo podać jajka na święta oraz poznaj najlepszy sposób na mięsną galaretę.






































