Smakosze.pl Przepisy Apetyczny, niebanalny sos z boczniaków do makaronu
canva/Piotr Krzeslak

Apetyczny, niebanalny sos z boczniaków do makaronu

1 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z boczniaków do makaronu to pomysł na aromatyczne danie, jak z restauracji. Gęsty sos grzybowy doprawiony śmietaną, świeżym tymiankiem i parmezanem podany z makaronem to prawdziwa uczta dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienity sos z boczniaków do makaronu.

Boczniaki są późnymi grzybami sezonowymi, które można spotkać w naszych lasach od końca października aż do początku lutego , jeśli zima nie będzie zbyt ostra. Boczniaki rosną na drzewach liściastych, głównie na pniach i przewróconych konarach.

Boczniaki to bardzo zdrowe grzyby, zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, żelazo, wapń i cynk. Grzyby są mało kaloryczne, a ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka, mogą służyć za zamiennik mięsa. Z tego artykułu dowiesz się, jak wykorzystać boczniaki w kuchni .

Sos do makaronu z boczniaków jest więc nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Boczniaki podsmażone z cebulką, czosnkiem i tymiankiem na oliwie z oliwek mają doskonały smak. Danie oprósz startym parmezanem, a zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny i aromatyczny sos do makaronu- tu poznasz przepis na sos z brokuła i świeżą bazylią, jest idealny na obiad w zarówno w zimowe, jak i upalne dni.

Przepis na sos z boczniaków do makaronu

Składniki:

  • 250 g boczniaków

  • mała cebula czerwona

  • 3 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • sól, pieprz

  • 150 g śmietany 18%

  • kawałek parmezanu

  • makaron tagliatelle

Jak zrobić sos z boczniaków do makaronu?

Makaron ugotuj według instrukcji, odcedź i odstaw. Grzyby umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni zeszklij na oliwie posiekaną drobno cebulkę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę.

Boczniaki w koszyku

Źródło zdjęcia: canva/Nusara Angkuldee Do warzyw dodaj boczniaki, oprósz solą, pieprzem, dodaj gałązki tymianku i smaż, aż grzyby puszczą wodę i będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej śmietanę, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron polej sosem, oprósz startym parmezanem i podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy