Sos z kurczakiem do ryżu - błyskawiczny, smakowity obiad
Sos z kurczakiem do ryżu to bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie w indyjskim stylu. Kurczak w sosie to szybka potrawa, którą zapieczesz razem z ryżem w piekarniku, dzięki czemu całe danie będzie miało wyraźny smak pomidorów i orientalnych przypraw. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do ryżu.
Kurczak w sosie z ryżem będzie najsmaczniejszy, kiedy samodzielnie przygotujesz mieszankę orientalnych przypraw. Częścią mieszanki natrzyj mięso, pozostałą część podsmaż z cebulką na oleju i na ich bazie przygotuj sos. P ołączenie curry, kolendry, papryki, kminu, imbiru i czosnku to chyba najlepsza marynata do kurczaka w indyjskim stylu.
Sos do kurczaka przygotuj z passaty pomidorowej i bulionu warzywnego , dzięki czemu zarówno ryż, jak i mięso nabiorą warzywnego, bardziej pełnego aromatu. Całe danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną, świeżą kolendrą, możesz również podać ćwiartki limonki do smaku.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę indyjską z soczewicą .
Przepis na sos z kurczakiem do ryżu
Składniki na 4 porcje:
-
600 g piersi z kurczaka
-
4 ząbki czosnku
-
duża cebula czerwona
-
pół łyżeczki mielonego chili
-
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
łyżeczka kminu rzymskiego
-
łyżeczka kolendry suszonej
-
łyżeczka przyprawy curry
-
łyżeczka suszonego tymianku
-
łyżeczka imbiru mielonego
-
400 ml passaty pomidorowej
-
szklanka bulionu warzywnego
-
2 torebki ryżu
-
olej roślinny do smażenia
-
świeża kolendra do podania
-
ćwiartki limonki do podania (opcjonalnie)
Jak zrobić sos z kurczakiem do ryżu?
Przygotuj mieszankę przypraw: ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do miseczki, dodaj chili, imbir, kmin rzymski, curry, paprykę mieloną słodką, kolendrę, tymianek i wymieszaj. Kurczaka umyj, pokrój w kostkę, osusz, następnie natrzyj połową mieszanki przypraw i wstaw do lodówki na godzinę.
W tym czasie ugotuj ryż, odsącz z wody, odstaw. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, dodaj resztę mieszanki przypraw, smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory, bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż całość się zagotuje.
Źródło zdjęcia: canva/Lunamarina Kurczaka podsmaż na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, przełóż ryż, wlej część bulionu, wymieszaj. Na górę wyłóż podsmażone mięso, zalej resztą bulionu i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15-20 minut.