Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa indyjska z soczewicą
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2021 01:00

Zupa indyjska z soczewicą

Zupa indyjska z soczewicą
canva/ Timolina

Szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu? Ugotuj niezwykle aromatyczną i smaczną zupę z soczewicy z przyprawą garam masala i świeżą kolendrą, a całe danie błyskawicznie zniknie z talerzy. Poznaj przepis na zupę indyjską z soczewicą, jak z najlepszej restauracji.

Zupa indyjska z soczewicą jest bardzo aromatyczną i rozgrzewającą zupą o wyraźnym i doskonałym smaku. Zupa jest również bardzo pożywnym daniem, dlatego jest idealna na obiad dla całej rodziny.

Garam masala to tradycyjna mieszkanka przypraw wykorzystywana w kuchni indyjskiej. Kmin rzymski, chili, anyż, goździki i kardamon to podstawowe składniki tej wyjątkowej i bardzo aromatycznej przyprawy. Mieszankę wykorzystasz również do przygotowania między innymi kurczaka tikka masala, czyli jednego z tradycyjnych, indyjskich dań.

Zupę przygotuj z soczewicy z puszki. Jeśli jednak posiadasz surową soczewicę, namocz ją dzień wcześniej w wodzie i odstaw na całą noc, aby zmiękła. Zupę oprósz posiekaną kolendrą, jeśli jednak nie przepadasz za jej smakiem, zamień ją na natkę pietruszki.

Jeśli szukasz pomysłu na obiad w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na kurczaka tandoori z ryżem jaśminowym.

Przepis na zupę indyjską z soczewicą

Składniki na 5 porcji:

  • 250 g soczewicy czerwonej z puszki

  • duża marchewka

  • por

  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki garam massala

  • 2 łyżeczki curry

  • łyżeczka mielonego imbiru

  • pół łyżeczki chili

  • 1,5 l bulionu

  • cukier, sól do smaku

  • 2 łyżki masła

  • posiekana, świeża kolendra

Jak przygotować zupę indyjską z soczewicą?

Soczewicę opłucz, pokrój marchewkę, pietruszkę, posiekaj czosnek i cebulę. W dużym garnku z grubym dnem zeszklij na maśle cebulę, następnie dodaj czosnek, curry, chili, imbir i tikka masalę i smaż przez kilka minut, do uwolnienia mocnego aromatu.

Przyprawy kuchni indyjskiej

Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ponownie smaż chwilę. Następnie wlej bulion i zagotuj, jak wywar zacznie wrzeć, dodaj do niego soczewicę i gotuj przez 30-40 minut na wolnym ogniu.

Jak wszystkie warzywa będą miękkie, dodaj przecier pomidorowy, dopraw do smaku solą, cukrem i oprósz posiekaną kolendrą. W razie potrzeby dodaj odrobinę curry, imbir.

Smacznego.