Powiew egzotyki w kuchni - bajecznie pyszny sos z mango do sałatki
Sos z mango to uniwersalny sos do sałatek, który świetnie łączy się z warzywami, mięsem i rybami, nadając całemu daniu świeżej, owocowej nuty. Sos ma złożony smak- jest słodki, słony i pikantny o wyczuwalnej nucie imbiru, jest idealny w smaku. Sprawdź, jak zrobić pyszny sos z mango do sałatki.
Dojrzałe mango ma ładny kolor skóry, który przechodzi od czerwonego, po żółty, barwy są jasne i intensywne. Jeśli mango ma słodki zapach przy ogonku i jest miękkie, znaczy to, że jest idealnie dojrzałe, słodkie, smaczne i soczyste.
Mango ceniony jest w kuchniach całego świata za swój wyjątkowy smak, który dobrze łączy się zarówno z mięsem, rybami, warzywami, jak i lodami, ciastami i deserami. Mango to prawdziwy przysmak w Tajlandii- tu poznasz przepis na tradycyjny, tajski deser z mango , ryżem i mlekiem kokosowym.
Sos z mango z dodatkiem soku z limonki, imbiru i papryczki chili ma niepowtarzalny smak i sprawi, że każde danie nabierze wyjątkowego, orientalnego charakteru. Przygotuj sałatkę z łosiem grillowanym i polej ją gęstym sosem mango, a na nowo odkryjesz jej smak.
Przepis na sos z mango do sałatki
Składniki:
-
mango
-
sok z połowy limonki
-
2 łyżeczki cukru
-
pół łyżeczki imbiru mielonego
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
szczypta soli
-
mały kawałek papryczki chili
Jak zrobić sos mango?
Mango obierz ze skóry, wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Z papryczki chili wyjmij pestki i posiekaj mały kawałek.
Źródło zdjęcia: canva/ ValentynVolkov Wszystkie składniki sosu zblenduj na gęsty sos. Sos mango jest słodki, pikantny i lekko słony, jest idealny.