Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek
Sos z serka mascarpone do mięsa to pomysł na aksamitny sos, idealny do schabu, polędwiczek i filetów z kurczaka. Danie jest jednogarnkowe i przygotujesz je w niecałą godzinę, mięso będzie idealnie miękkie, a sos z mascarpone, musztardy francuskiej i cebulki doskonale uzupełni całą potrawę. Poznaj przepis na sos z serka mascarpone do obiadu.
Mascarpone jest delikatnym, kremowym serkiem o delikatnym smaku. Najczęściej wykorzystujemy go w kuchni do deserów i kremów do przekładania ciast i tortów, jednak mascarpone równie dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Jeśli masz ochotę na pyszny deser po obiedzie- tu poznasz prosty przepis na tartę śliwkową z mascarpone i migdałami.
Sos z mascarpone do mięsa to propozycja na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Sos najczęściej przygotowuję do schabu, dobrze rozbite, cienkie kawałki mięsa duszone w mascarpone i musztardzie mają świetny smak, są delikatne i miękkie.
Schab w sosie z mascarpone podaję z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi w mundurkach, puree lub kopytkami . Lekka surówka warzywna, ogórki kiszone, fasolka szparagowa lub szparagi doskonale uzupełniają całe danie, które znika błyskawicznie z talerzy.
Z mascarpone zrobisz również wyśmienity sos do makaronu- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bosko kremowy sos z mascarpone z suszonymi pomidorami i roszponką
Przepis na sos z serka mascarpone do mięsa
Składniki na sos:
-
250 g serka mascarpone
-
3 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
-
łyżeczka musztardy delikatesowej (opcjonalnie, jeśli wolisz bardziej musztardowy smak)
-
cebula biała
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
pieprz, sól
-
300 ml wody
Dodatkowo:
-
5 plastrów schabu bez kości
-
mąka pszenna
-
2-3 łyżki oleju do smażenia
-
sól, pieprz
Jak zrobić sos z serka mascarpone do mięsa?
Schab rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Każdy kawałek przekrój jeszcze na pół, oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące pszennej. W większym garnku z grubym dnem rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim schab z każdej strony.
Posiekaj cebulę, dodaj do schabu, smaż jeszcze chwilę, aż cebulka się zeszkli. Do garnka wlej wodę, duś 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj musztardę, serek mascarpone, dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Do dania wsyp posiekaną natką pietruszki i gotuj jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.