Smakosze.pl Przepisy Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek
canva/minadezhda

Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek

4 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Sos z serka mascarpone do mięsa to pomysł na aksamitny sos, idealny do schabu, polędwiczek i filetów z kurczaka. Danie jest jednogarnkowe i przygotujesz je w niecałą godzinę, mięso będzie idealnie miękkie, a sos z mascarpone, musztardy francuskiej i cebulki doskonale uzupełni całą potrawę. Poznaj przepis na sos z serka mascarpone do obiadu.

Mascarpone jest delikatnym, kremowym serkiem o delikatnym smaku. Najczęściej wykorzystujemy go w kuchni do deserów i kremów do przekładania ciast i tortów, jednak mascarpone równie dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Jeśli masz ochotę na pyszny deser po obiedzie- tu poznasz prosty przepis na tartę śliwkową z mascarpone i migdałami.

Sos z mascarpone do mięsa to propozycja na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Sos najczęściej przygotowuję do schabu, dobrze rozbite, cienkie kawałki mięsa duszone w mascarpone i musztardzie mają świetny smak, są delikatne i miękkie.

Schab w sosie z mascarpone podaję z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi w mundurkach, puree lub kopytkami . Lekka surówka warzywna, ogórki kiszone, fasolka szparagowa lub szparagi doskonale uzupełniają całe danie, które znika błyskawicznie z talerzy.

Z mascarpone zrobisz również wyśmienity sos do makaronu- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bosko kremowy sos z mascarpone z suszonymi pomidorami i roszponką

Przepis na sos z serka mascarpone do mięsa

Składniki na sos:

  • 250 g serka mascarpone

  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

  • łyżeczka musztardy delikatesowej (opcjonalnie, jeśli wolisz bardziej musztardowy smak)

  • cebula biała

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • pieprz, sól

  • 300 ml wody

Dodatkowo:

  • 5 plastrów schabu bez kości

  • mąka pszenna

  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

  • sól, pieprz

Jak zrobić sos z serka mascarpone do mięsa?

Schab rozbij tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Każdy kawałek przekrój jeszcze na pół, oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące pszennej. W większym garnku z grubym dnem rozgrzej 2-3 łyżki oleju i podsmaż na nim schab z każdej strony.

Posiekaj cebulę, dodaj do schabu, smaż jeszcze chwilę, aż cebulka się zeszkli. Do garnka wlej wodę, duś 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodaj musztardę, serek mascarpone, dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10 minut na wolnym ogniu.

Serek mascarpone

Źródło zdjęcia: canva/bhofack2 Do dania wsyp posiekaną natką pietruszki i gotuj jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy