Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bosko kremowy sos z mascarpone do makaronu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.01.2022 01:00

Bosko kremowy sos z mascarpone do makaronu

Sos z mascarpone do makaronu
canva/Igor Fursa

Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.

Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.

Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Przepis na sos z mascarpone do makaronu

Składniki na 4 porcje:

  • makaron penne lub tagliatelle

  • 250 g serka mascarpone

  • 100 g suszonych pomidorów

  • garść roszponki

  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • pieprz mielony kolorowy

Jak zrobić sos z mascarpone do makaronu?

Pomidory pokrój na małe kawałki, posiekaj czosnek i pietruszkę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z pomidorów zeszklij czosnek, następnie dodaj pomidory i pietruszkę.

Suszone pomidory w słoiku z oliwą, czosnkiem i rozmarynem

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Całość smaż przez chwilę, dodaj mascarpone, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż serek się rozpuści, dopraw do smaku solą. Makaron wyłóż na głębokie talerze, polej sosem, udekoruj roszponką i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.