Smakosze.pl
Sos z mascarpone do makaronu

canva/Igor Fursa

Bosko kremowy sos z mascarpone do makaronu

28 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.

Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.

Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.

Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Przepis na sos z mascarpone do makaronu

Składniki na 4 porcje:

  • makaron penne lub tagliatelle

  • 250 g serka mascarpone

  • 100 g suszonych pomidorów

  • garść roszponki

  • łyżka oliwy z suszonych pomidorów

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sól

  • pieprz mielony kolorowy

Jak zrobić sos z mascarpone do makaronu?

Pomidory pokrój na małe kawałki, posiekaj czosnek i pietruszkę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z pomidorów zeszklij czosnek, następnie dodaj pomidory i pietruszkę.

Suszone pomidory w słoiku z oliwą, czosnkiem i rozmarynem

Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos

Całość smaż przez chwilę, dodaj mascarpone, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż serek się rozpuści, dopraw do smaku solą. Makaron wyłóż na głębokie talerze, polej sosem, udekoruj roszponką i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >

Przepisy

Babcia Hania robi najlepsze gołąbki na świecie. Zero zbędnych udziwnień, pełnia smaku

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna cukinia zapiekana z mięsem mielonym. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Siostra Anastazja robi kotlety z gotowanych ziemniaków. Prosty pomysł na tani obiad

Czytaj więcej >