Bosko kremowy sos z mascarpone do makaronu
Sos z mascarpone do makaronu to prosty sos, dzięki któremu przygotujesz danie jak z włoskiej restauracji. Delikatny, aksamitny sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem, pietruszką i roszponką to pomysł na wyśmienity lunch lub obiad. Poznaj przepis na sos z mascarpone do makaronu.
Mascarpone to włoski serek produkowany wyłącznie ze słodkiej śmietanki, stąd jego delikatny, słodkawy smak. Mascarpone to świetny dodatek do sosów, zup, deserów i ciast. Tradycyjne, włoskie tiramisu z mascarpone smakuje obłędnie.
Makaron z serkiem śmietanowym, suszonymi pomidorami, czosnkiem i pietruszką to proste, szybkie i wyjątkowo smaczne danie dla całej rodziny. Makaron w aksamitnym sosie podaj z roszponką i świeżo mielonym pieprzem, a każdy będzie prosił o dokładkę.
Nie wylewaj oliwy z suszonych pomidorów, jest idealnym nośnikiem smaku. Na niej podsmażysz czosnek i cebulę, warzywa, a nawet mięso, które zyskają doskonały aromat i smak. Oliwę wykorzystasz np. do przygotowania makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Przepis na sos z mascarpone do makaronu
Składniki na 4 porcje:
makaron penne lub tagliatelle
250 g serka mascarpone
100 g suszonych pomidorów
garść roszponki
łyżka oliwy z suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz mielony kolorowy
Jak zrobić sos z mascarpone do makaronu?
Pomidory pokrój na małe kawałki, posiekaj czosnek i pietruszkę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie z pomidorów zeszklij czosnek, następnie dodaj pomidory i pietruszkę.
Źródło zdjęcia: canva/margouillatphotos Całość smaż przez chwilę, dodaj mascarpone, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż serek się rozpuści, dopraw do smaku solą. Makaron wyłóż na głębokie talerze, polej sosem, udekoruj roszponką i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.