Tarta ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami
Jak przygotować tartę ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami?
undefined
składniki:
500 g śliwek
250 g mascarpone
4 łyżki migdałów w płatkach
250 g mleka zagęszczonego z puszki
125 g mąki
75 g masła
2 jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
przygotowanie:
Przygotować formę o średnicy 25 cm i posmarować ją grubą warstwą masła.
Przygotować miskę, przesiać do niej mąkę przez sito by pozbyć się grudek, dodać cukier, sól. Masło drobno posiekać i również dodać do miski.
Wszystko dokładnie wymieszać do powstania drobnych okruchów ciasta. Wymieszać można również za pomocą miksera. Do miski dodać pół jajka, a następnie z masy ulepić kulę.
Przygotować arkusz papieru do pieczenia, posypać go mąką, a następnie położyć na nim ciasto, przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować do momentu, aż ciasto stanie się większe niż średnica formy, ponieważ trzeba będzie nim wyłożyć także boki formy.
Odkleić arkusze od ciasta, a następnie wyłożyć ciasto do formy na jej dnie i bokach, dociskając palcami.
Formę włożyć do zamrażarki, by ciasto się schłodziło, na około 15 minut.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Śliwki dokładnie umyć i pokroić oraz pozbyć się pestek.
Do miski dodać mleko skondensowane, ser mascarpone, 2 jajka i zmiksować do postaci gładkiej masy.
Z lodówki wyjąć formę, ułożyć na niej kawałki śliwek, a następnie na ciasto wylać masę.
Formę wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto posypać na wierzchu płatkami migdałów, a następnie wstawić do piekarnika i piec przez kolejne ok. 15 minut obniżając temperaturę do 170 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić przed podaniem.
undefined
Migdałowa tarta ze śliwkami i bezą
Podobne składniki, ale smak nieco inny. Znacząco przyczynia się do tego także beza, której słodycz i kruchość sprawiają, że tarta zyskuje zupełnie nową jakość. Dodatkowo dzięki bezie tarta staje się bardziej wytworna i zamiast leniwego popołudnia, może być towarzyszką rodzinnego, niedzielnego obiadu. Jak jednak ją przyrządzić?
składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
50 g zmielonych migdałów
30 g cukru
80 g masła
1 jajko
1 żółtko
nadzienie
1 kg śliwek
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
undefined
beza
2 białka
70 g cukru
30 g płatków migdałowych
undefined
przygotowanie:
ciasto
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Mąkę wymieszać ze zmielonymi migdałami, dodać masło pokrojone w kostkę, jajko i zagnieść ciasto do połączenia się składników, a następnie owinąć w folię i wsadzić do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formie posmarowanej masłem na jej dno i boki. Następnie ciasto nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać na niego suchą fasolę, by obciążyć ciasto. Wstawić formę do piekarnika i piec przez około 15 minut.
Po tym czasie ściągnąć papier z fasolą z formy, posmarować ciasto żółtkiem i piec dalej przez około 10 minut, do zarumienienia.
nadzienie
Śliwki dokładnie umyć, pokroić i pozbawić pestek, a następnie włożyć je do garnka, dodać cukru i wymieszać
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać ją do śliwek, postawić całość na palnik i podgrzewać na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Na koniec dodać cynamon i wymieszać. Po wystudzeniu śliwki równomiernie rozłożyć na gotowym cieście.
beza
Temperaturę piekarnika zmienić do 120 stopni.
Białka jaj wbić do miski i ubijać mikserem, a następnie stopniowo dodawać cukier do powstania gładkiej, błyszczącej masy.
Przygotowaną masę na bezę przełożyć na śliwki i posypać płatkami migdałów.
Ciasto z bezą włożyć do piekarnika i piec przez około 70 minut. Przed podaniem ostudzić.